Guvernul britanic a schiţat deja planuri pentru a oferi scutiri de impozit companiilor implicate în industria gazelor de şist. Propunerea este de a reduce taxele pentru o parte din veniturile generate de producţia de gaze de şist de la 62% la doar 30%, potrivit BBC News Business.
Aceste planuri ar transforma Marea Britanie în cel mai generos regim din întreaga lume în ceea ce priveşte gazele de şist, a anunțat guvernul. Însă aceste planuri au fost criticate de susţinătorii protecţiei mediului înconjurător. Conform Greenpeace, comunităţile afectate de extracţia gazelor de şist nu au beneficiat de un câştig semnificativ.
Cancelarul George Osborne a declarant că gazele de şist reprezintă o resursă cu “potenţial uriaş" pentru sectorul energetic din Marea Britanie. "Vreau ca Marea Britanie să conducă revoluţia gazelor de şist deoarece are potenţialul de a crea mii de locuri de muncă şi de a menţine facturile la energie la un nivel scăzut pentru milioane de oameni”, a spus el.
Compania de gaze de şist Cuadrilla a declarant că va lua în considerare implicaţiile. "Suntem încă în faza de explorare, dar credem că gazele de şist au potenţialul de a avea o contribuţie considerabilă la oferta şi siguranţa energiei din Marea Britanie, creând în acelaşi timp mii de locuri de muncă şi generând venituri substanţiale din impozite şi beneficii pentru comunităţi", a declarat directorul executiv al Cuadrilla, Francis Egan.
Se crede că Marea Britanie dispune de mari resurse de gaze de şist. Un raport recent al British Geological Survey estimează că pot fi 396 trilioane metri cubi de gaze de şist doar în nordul Angliei, cea mai mare parte în Bazinul Bowland, în Lancashire.
Companiile extractive au estimat anterior că ar putea extrage circa 10% din aceste gaze, mult mai mult decât milionul de metri cubi de gaze cunsumat anual în Marea Britanie. Însă, industria este încă într-o fază incipientă cu doar câteva companii care au licenţe de exploatarea a gazelor de şist în Marea Britanie, dintre care niciuna nu a început exploatarea. Pentru a susţine explorarea gazelor de şist, guvernul dă exemplu experienţa Statelor Unite, unde boom-ul gazelor de şist a avut un efect major asupra sectorului energetic.
Potrivit corespondentului BBC, John Moylan, industria consideră stimulentele fiscal necesare, având în vedere că costurile vor tinde să fie ridicate în faza iniţială a explorării, în următorii ani. Guvernul a confirmat, de asemenea, planuri de a oferi comunităţilor care au pe suprafaţă lor gaze de şist 100.000 lire sterline per sit, şi până la 1% din toate veniturile generate de producţie.
Se speră că acest lucru va compensa o parte din controversa ce înconjoară procesul de exploatare. Există temeri conform cărora acest proces, ce implică pomparea de apă, nisip şi chimicale la presiune înaltă în stâncă pentru a extrage gazul va conduce la contaminarea apei şi chiar cutremure de pământ.
Grupurile pentru protecţia mediului susţin că această industrie va distrage atenţia de la necesitatea de a dezvolta surse de energie regenerabilă.
John Moylan a adăugat că producţia de gaze este în mod normal impozitată cu 62%, deşi anumite operaţiuni permanente din Marea Nordului sunt impozitate cu până la 81%. Aşa că, impozitul de 30% propus pentru gazele de şist pare într-adevăr generos.