Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, sâmbătă, în judeţul Alba, pompierii s-au luptat cu flăcările în zona comunei Valea Lungă, focul ameninţând să se extindă spre zona împădurită şi câteva gospodării ale localnicilor. Incendii au avut loc şi în ale judeţe, îndeosebi în zonele unde în aceste zile s-a încheiat recoltatul la grâu.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) avertizează agricultorii că, potrivit „Standardelor europene de menţinere a conţinutului de materie organică în sol, arderea miriştilor şi a resturilor vegetale de pe terenurile arabile, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente este interzisă. Sancţiunile constau în anularea dreptului de a mai primi subvenţii şi alte ajutoare financiare din fonduri europene sau din bugetul naţional.

Dar, pe lângă sancţiunile APIA, potrivit legislaţiei în vigoare, cei care produc astfel de incendii riscă amenzi între 3.000 şi 6.000 de lei, pentru persoanele fizice şi între 25.000 şi 50.000 de lei, pentru persoanele juridice, plus plata despăgubirilor pentru pagubele produse.

 
Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenţi şi ca măsură de prevenire şi combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea GAEC 5 şi GAEC 8 să fie încadrată, automat, la „gravitate mare” şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă în acest sens, prevăzută de „Regulamentul (CE) nr. 73/2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune şi de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori”. Sancţiunea maximă constă în scoaterea fermierilor în cauză de pe lista eligibilă de acordarea a subvenţiilor pe suprafaţă şi a altor ajutoare financiare din fonduri europene şi de la bugetul naţional.