Importurile de energie au crescut cu circa 35%, anul trecut, comparativ cu 2011, România devenind importator net de energie pentru prima dată în ultimii cinci ani, potrivit raportului anual realizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Astfel, în 2012, România a importat o cantitate de circa 1.402 GWh şi a exportat 1.149 GWh. Aceste valori nu reprezintă fluxuri fizice, ci sunt rezultatul schimburilor comerciale, conform rapoartelor lunare realizate de operatorul de transport şi sistem (OTS).
Față de anul 2011, importul a crescut cu circa 35%, în timp ce exportul a scăzut cu mai mult de 61%, atât cel realizat de furnizorii concurenţiali, cât şi cel al Hidroelectrica, din cauza deficitului de energie înregistrat de-a lungul anului. Potrivit raportului citat, pentru prima dată în ultimii cinci ani, România a fost importator net de energie.
De asemenea, cantitatea totală de energie electrică livrată în reţele de producătorii din unităţi dispecerizabile a fost de 52,107 TWh, în scădere cu peste 6% faţă de 2011. Scăderea cea mai mare s-a înregistrat la energia produsă din combustibil fosil lichid (cu 18,5%) şi hidro (cu circa 18,1%, din cauza celor două situaţii de forţă majoră din cursul anului în care a fost Hidroelectrica), iar cea mai mică reducere a producţiei a fost înregistrată în cazul energiei pe bază de combustibil nuclear (2,4%).
Totodată, cantitatea de energie produsă pe bază de gaze naturale a crescut cu 3%, în urma intrării în producţie a centralei Petrom de la Brazi. Altfel, producţia de energie eoliană a fost de aproape două ori mai mare faţă de anul precedent, ajungând la un total anual de 1,8 TWh, la care se adaugă încă 1 TWh de la producătorii eolieni nedispecerizabili sau aflaţi pe parcursul anului în perioade de probă.