În ultimele două şedinţe de politică monetară, BNR a trecut la o tăiere curajoasă a dobânzii-cheie, cu 0,75 puncte, după 15 luni de stagnare. Astfel, dobânda de politică monetară coboară la maximul istoric de 4,5%, dar efectele recentelor reduceri de dobândă se vor resimţi cu întârziere în economia reală, abia peste aproximativ un an de zile, potrivit economistului-şef al RBS România, Florentina Cozmâncă.
„Probabil că în câteva luni vom vedea şi efectul asupra dobânzilor la creditele şi depozitele în lei, însă efectele în economia reală se vor vedea într-o perioadă mai lungă de timp, de aproximativ un an”, consideră Florentina Cozmâncă, citată de Agerpres.
Potrivit ei, efectele imediate, vor fi cum, este binecunoscut deja, pentru statul român, mai exact pentru Ministerul de Finanţe, prin coborârea costului la titlurile de stat cu 0,2-0,5 puncte procentuale şi prin alinierea dobânzilor din piaţa monetară sub nivelul de 4,5%.
‘Efectele imediate se vor simţi pe piaţa monetară şi pe piaţa titlurilor de stat. Pe piaţa monetară dobânzile cu maturitate de până în şase luni deja se tranzacţionează sub nivelul de 4,5%, însă mă aştept ca dobânzile peste această maturitate să se reducă treptat către 4,5%. De asemenea, mă aştept ca randamentele titlurilor de stat să se reducă în continuare, cu aproximativ 25-50 bps (puncte de bază n.r.) în funcţie de maturitate’, explică Florentina Cozmâncă.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis luni reducerea dobânzii cheie la 4,5%, de la 5%, surprinzând analiştii care în majoritatea lor estimau o tăiere cu doar 0,25 puncte procentuale. Anterior, în urmă cu mai bine de o lună, BNR tăiase cu 0,25% dobânda-cheie, de la 5,25% la 5%, surprinzând şi atunci analiştii, care într-o proporţie mai mare se aşteptau la menţinerea ei.
Este foarte probabil ca BNR să fi apelat la această tăiere mai curajoasă graţie măsurii de reducere a TVA la produsele de panificaţie de la 24% la 9%, măsură ce e aşteptată să aibă efecte importante de reducere a ratei inflaţiei anuale. Economiştii ING estimează că reducerea TVA la pâine, dacă va aduce cu sine ieftiniri de circa 10% la produsele finite, ar putea să se resimtă într-o scădere cu 0,7 puncte procentuale în rata iflaţiei anuale.