Dacă ritmul de creştere a economiei Ungariei rămâne adecvat, datoria publică a ţării ar urma să scadă sub nivelul din 2012, de 79,2% din PIB, a explicat oficialul AKK într-un interviu acordat publicaţiei ‘Magyar Hirlap’. Această reducere a ponderii datoriei în PIB reprezintă o condiţie indispensabilă pentru îmbunătăţirea competitivităţii ţării, a afirmat Borbely.

Acesta a apreciat că ponderea în PIB a datoriei Ungariei este similară celei din statele avansate din Europa, uşor mai scăzut decât media din UE dar mai ridicat decât procentul înregistrat la multe state din Europa Centrală.

Luna trecută, Guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, a demarat procedura de închidere a biroului de la Budapesta al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Într-o scrisoare trimisă către directorul general al FMI, Christine Lagarde, şi publicată pe pagina de Internet a Băncii centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy afirmă că se aşteaptă ca Ungaria să ramburseze până la finele acestui an împrumutul pe care l-a primit de la FMI în 2008.

Ungaria a semnat un acord stand by cu FMI la finele lui 2008, după ce piaţa de obligaţiuni din Ungaria a îngheţat ca urmare a crizei financiare globale.

Gyorgy Matolcsy a afirmat că Ungaria a rambursat o parte importantă din obligaţiile sale către FMI şi de asemenea a încheiat cu succes a treia rundă de discuţii post-monitorizare la începutul lui 2013.

Ungaria mai are de rambursat 2,4 miliarde Drepturi Speciale de Tragere (2,8 miliarde de euro) din împrumutul FMI. Ultima tranşă din acest împrumut ar trebui rambursată în luna iunie 2014.
Sursa: Agerpres