O altă propunere extrem de interesantă este înfiinţarea unei companii publice (după modelul agenţiei de inovare braziliene FINEP), care să coordoneze, printre altele, firmele de consultanţă şi proiectare industrială din ţară. Potrivit propunerii, toate proiectele de investiţii în bunuri de capital, pentru retehnologizare şi modernizare în industrie, energie, infrastructură, agricultură, să fie realizate de către firme naţionale cu consultanţi şi proiectanţi autohtoni.
Totodată, această companie publică ar putea finanţa studii şi cercetări referitoare la fezabilitatea investiţiilor în anumite domenii de interes naţional strategic, dezvoltarea unor sectoare industriale emergente de înaltă tehnologie, etc.

Reprezentanţii Industriei constructoare de maşini, utilaje şi echipamente solicită, de asemenea, înfiinţarea în cadrul Ministerului Economiei a unei structuri care să elaboreze împreună cu agenţii economici o strategie naţională de dezvoltare a industriei pe termen mediu si lung, pe ramuri de activitate, strategie care sa includă sectoarele extractiv, energetic, metalurgic, chimie şi petrochimie, industria de maşini şi utilaje complexe, industria auto şi echipamente pentru transport, industria navală.

Acordarea de subvenţii fermierilor în vederea achiziţionării de utilaje şi echipamente de specialitate, dar şi finanţarea sectorului rural de către sistemul bancar, prin implicarea şi garanţia statului, sunt alte sugestii făcute de reprezentanţii industriei constructoare de maşini.