Ungaria a rambursat totalitatea unui împrumut acordat în 2009 de Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a ieşi din criză şi şi-a achitat astfel datoriile faţă de această instituţie, a anunţat miercuri Banca Centrală Ungară, potrivit AFP.
‘În 6 august, Banca Centrală Ungară (MNB) a rambursat în totalitate suma restantă în baza unui împrumut acordat de FMI în iunie 2009’, a indicat MNB pe site-ul său internet.
Budapesta a primit un împrumut de aproximativ 1,45 miliard de euro în 2009, a doua tranşă în cadrul unui ajutor de 11,7 miliarde de euro acordat de FMI Ungariei în 2008, în plină criză financiară, pentru a evita falimentul ţării.
‘Astfel, nu mai există datorie restantă faţă de Fond’, a adăugat Banca centrală.
În iulie, guvernatorul MNB, Gyorgy Matolcsy, un apropiat al premierului conservator Viktor Orban, indicase FMI că poate să-şi închidă biroul reprezentanţei la Budapesta pentru că ultimele sume datorate Fondului vor fi rambursate înainte de sfârşitul anului şi deci înaintea scadenţei, prevăzută iniţial pentru 31 martie 2014.
Potrivit MNB, rambursările către FMI au început în septembrie 2012, iar ultima – în valoare de 721 milioane de euro – a avut loc marţi.
În total, Budapesta obţinuse în noiembrie 2008 de la FMI, UE şi BM un ajutor de 20 de miliarde de euro.
Relaţiile între Budapesta şi FMI sunt dificile de la venirea la putere a lui Viktor Orban în 2010. Negocierile începute în 2011 în vederea unui nou împrumut pentru însănătoşirea finanţelor ţării s-au terminat la începutul anului 2013 prin dezacorduri asupra mai multor puncte, în special natura împrumutului şi politica economică a Budapestei.
Anul trecut, guvernul a criticat ‘ingerinţa’ FMI în politica ungară.
Partidele din opoziţie au criticat rambursarea anticipată a împrumutului, interpretând-o drept un ‘costisitor instrument al propagandei’ în perspectiva alegerilor prevăzute pentru 2014.
Sursa: Agerpres