Potrivit sursei citate, în perioada ianuarie – iunie 2013, în cazul lucrărilor de construcţii, volumul acestora, ca serie brută, a scăzut cu 6,8%, iar pe elemente de structură la lucrările de construcţii noi s-a înregistrat o scădere cu 17,1%. Creşteri s-au consemnat la lucrările de reparaţii capitale (+27,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+10,8%).
Pe de altă parte, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, după cum urmează: la construcţiile inginereşti (-8,8%), la clădirile nerezidenţiale (-3,6%) şi la clădirile rezidenţiale (-1,5%).
Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut, în semestrul I din acest an, cu 7%, scădere evidenţiată prin lucrările de construcţii noi (-16,2%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 32,3%, respectiv cu 8,1%. Pe obiecte de construcţii s-au înregistrat scăderi la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 10,5%, respectiv cu 1,2%, iar la clădiri rezidenţiale s-a consemnat o majorare de 0,4%.
Datele INS relevă că, în luna iunie 2013, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară, ca serie brută cu 10,2%, în timp ce, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 2,4%. Creşterea a fost evidenţiată de rezultatele din lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+23,6%), de lucrările de construcţii noi (+7%) şi de lucrările de reparaţii capitale (+2,1%).
În plus, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2013, comparativ cu luna mai 2013, a înregistrat o scădere cu 2,4%, în special din cauza lucrărilor de construcţii noi (-4,3%), lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (-2,6%) şi lucrărilor de reparaţii capitale (-1,5%).
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în iunie 2013, faţă de iunie 2012, cu 4,7%, scădere reflectată prin lucrările de construcţii noi (-14,4%). La polul opus s-au înregistrat creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+14,5%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+13,2%).
Altfel, pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat următoarele scăderi: la clădirile rezidenţiale – cu 9,3%, la construcţiile inginereşti – cu 5,7% şi la clădirile nerezidenţiale, cu 0,2%.
Sursa datelor INS o constituie capitolul VAL (Valoarea lucrărilor de construcţii realizate în antrepriză, în ţară, pe elemente de structură şi pe obiecte de construcţii) din Cercetarea statistică lunară privind indicatorii pe termen scurt în construcţii (CON TS), în conformitate cu Regulamentele Consiliului European, Parlamentului European şi Comisiei Europene, cu privire la statisticile pe termen scurt.
Baza de selecţie a eşantionului asigură o reprezentativitate calculată după cifra de afaceri de 94,2% din mulţimea totală a unităţilor active. Datele se colectează de la circa 1.900 operatori economici cu activitate principală de construcţii, iar eroarea maxim admisă a estimaţiilor este de +/- 3%.
Sursa: Agerpres