Economiştii ING Bank România se aşteaptă ca Ministerul Finanţelor să vândă emisiunea de titluri de stat la zece ani planificată pentru joi la un randament maxim de 5,05%, potrivit unui raport al băncii.
‘Randamentele pentru titlurile de stat în lei au rămas neschimbate ieri şi nu ne aşteptăm la evenimente deosebite în acest sens pentru perioada imediat următoare. Ne aşteptăm ca MF să vândă titluri de stat la zece ani în valoare de 300 milioane lei, suma planificată astăzi (joi – n.r.), la un randament maxim de 5,05%. Acesta ar fi în partea superioară a cotaţiilor din piaţa secundară, rezultat deosebit de cele recente din iulie, întrucât credem că vom vedea o cerere mult mai redusă decât la licitaţiile de luna trecută pentru instrumente cu maturităţi mai scurte’, se spune în raport.
Potrivit economiştilor ING, continuarea mesajului BNR în favoarea relaxării monetare la şedinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei de miercuri nu a avut urmări în spaţiul ratelor şi nici în cel al titlurilor de stat.
‘Acest lucru semnalează un potenţial limitat pentru continuarea tendinţei de scădere a randamentelor pentru titluri de stat în lei. Această tendinţă durează de peste o lună şi a condus la ajustări – faţă de nivelurile cele mai ridicate din iunie – mai mari pentru randamentele titlurilor în lei decât pentru cele regionale (scăderi de peste 15% pentru titlurile pe 3 ani în lei faţă de 9% pentru cele în zloţi şi 13% pentru cele în forinţi). Mai mult, evoluţia titlurilor de stat, cu randamentele actuale foarte aproape de nivelurile minime record din mai, este de asemenea afectată de temerile legate de reducerea iminentă a stimulului monetar din SUA’, se spune în raport.
Economiştii ING Bank susţin că deţinerile nerezidenţilor în titluri în lei au crescut continuu până la 25% din total în mai (ultima dată disponibilă), de la circa 5% în noiembrie, iar volumele sau activitatea din piaţă nu sugerează că aceste deţineri au scăzut între timp.
‘Cum şi BNR atenţionează în Raportul asupra inflaţiei, acest nivel ‘relativ ridicat’ al deţinerilor nerezidenţilor poate
accentua un posibil şoc pentru leu în cazul declanşării unor turbulenţe în climatul extern. Pe acest fond, mesajul de ieri al BNR a condus până la urma la deprecierea leului, care a pierdut circa 1% până la 4,45/euro, unde a debutat şedinţa de astăzi. Guvernatorul BNR a spus totuşi şi că rezerva valutară este suficient de mare, sugerând că va fi folosită pentru a limita volatilitatea cursului. Aceasta, împreună cu perspectivele relativ favorabile ale contului curent, ne conduc la concluzia că nu există suficiente motive pentru o depreciere semnificativa a leului în următoarele săptămâni, când credem că moneda locală va rămâne într-un interval relativ îngust în jurul valorilor curente’, mai spun economiştii ING Bank.
Sursa: Agerpres