În ciuda provocărilor, activitatile Allianz în ECE au generat un profit operaţional solid de 123 milioane euro, uşor sub nivelul de 128 milione euro înregistrat în prima jumătate a anului anterior.
Dupa un start foarte bun în primele trei luni, rezultatele celui de-al doilea trimestru al anului 2013 au fost grevate de efectele manifestării fenomenelor naturale extreme în întreaga regiune. Inundaţii masive au lovit mai ales Republica Cehă, furtuni puternice au afectat Ungaria şi Polonia, iar în Slovacia a fost cea mai grea iarnă din ultimii 50 de ani.
Activitatea de asigurări generale
Afacerile de asigurări generale derulate de companiile Allianz in Europa Centrală şi de Est (ECE) au generat prime brute subscrise de 1,274 miliarde euro în primele 6 luni din 2013, în creştere uşoară comparativ cu nivelul de 1,272 miliardeeuro înregistrat în perioada corespondentă din 2012, în ciuda situaţiei economice dificile şi a competiţiei dure în privinţa preţurilor ce se manifestă în multe dintre ţările din regiune.
O excepţie notabilă de la acest tipar al mediului de afaceri este Rusia, unde primele brute subscrise au crescut cu 11 procente, până la 400 milioane euro în primul semestru din 2013, de la 360 milioane euro în aceeaşi perioadă din anul anterior. Evoluţia pozitivă s-a datorat în principal creşterii susţinute a volumului de afaceri ale Allianz pe segmentele auto şi sănătate.
Profitul operational în primele 6 luni din 2013 s-a diminuat cu 16,9 procente, până la 59 milioane euro, faţă de 71 milione euro în anul trecut. În aceeaşi perioadă, rata combinată a crescut cu 2,1 puncte procentuale, la 100,2%, influenţa majora venind din evoluţia daunelor menţionate anterior şi ca urmare a ajustării rezervelor de daune auto în Rusia şi în Ungaria.
Urmare a inundaţiilor din Europa Centrală, numai în Cehia Allianz a deschis peste 3.000 de dosare de daune. În vederea rezolvării cu promptitudine a acestor solicitări de despagubire, inspectori de daune din ţările vecine au acordat suport, astfel încât mai mult de 80% dintre cazuri au fost evaluate până acum.
“Valoarea prezenţei noastre diversificate în această regiune este evidentă”, a spus Bruce Bowers, CEO regional al Allianz pentru Europa Centrală şi de Est.
“Deşi condiţiile nefavorabile din unele zone ne afectează, forţa Allianz în celelalte ne menţine pe drumul cel bun. Ramânem foarte bine poziţionaţi, aşa cum a demonstrat-o răspunsul nostru la inundaţiile produse. Sunt foarte mândru de colegii mei din ţările afectate, care au administrat solicitările de despăgubire rapid şi cu mult profesionalism.”
Activitatea de asigurări de viaţă şi de sănătate
În prima jumătate a anului 2013, în Polonia au fost introduse restricţii legale care au marcat sfârşitul segmentului reprezentat de depozitele asociate poliţelor de asigurări de viaţă. Acest lucru a generat un deficit de 220 milioane euro la nivelul primelor subscrise în Polonia şi a fost principalul motiv al înregistrării unei scăderi de 282 milioane euro la nivelul subscrierilor regionale ale Allianz pe segmentul de asigurări de viaţă şi de sănătate, care au s-au diminuat de la 730 milioane euro, la 448 milioane euro, semestru la semestru.
În ciuda acestei scăderi a veniturilor, profitul operaţional în prima jumătate a anului 2013 a crescut la 42 milioane euro, de la 38 milioane euro în aceeaşi perioadă din 2012.
"Continuăm să facem fata schimbărilor din regiune, dar un lucru ramâne neschimbat: şi în această zonă se manifestă fenomenul de îmbătrânire a populaţiei, iar oamenii doresc să aibă economii sigure pentru perioada vârstei a treia. În consecinţă, chiar dacă am consemnat un declin în Polonia la nivelului unui produs de asigurări de viaţă cu scadenţa pe termen scurt şi având marje reduse, cererea de produse de asigurări de viaţă oferite de un furnizor puternic şi sigur precum Allianz nu va fi afectată pe termen lung.", spune Bruce Bowers.
Activitatea de administrare a activelor si a fondurilor de pensii
Pe segmentul activităţilor de administrare a fondurilor de pensii şi a activelor, Allianz a continuat să crească în ECE în prima jumătate a anului 2013. Volumul de active administrate a ajuns la 9 miliarde de euro, la data de 30 iunie 2013, de la nivelul de 8 miliarde de euro înregistrat cu un an înainte.
Această majorare a fost susţinută de intrări nete de capital superioare pentru entităţile Allianz din Croaţia, Republica Cehă şi România. Veniturile operaţionale au crescut cu peste 8 procente comparativ cu valoarea înregistrata în primele 6 luni din 2012, ajungând la 36,4 milioane euro. Profitul operaţional semestrial a urcat cu 0,3 milioane euro, până la 16,5 milioane euro.