Asociaţia Bio România solicită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale(MADR) întărirea activităţii de control pentru întreg sectorul de agricultură ecologică. Asociaţia sesizează MADR că membrii reprezenativi ai Bio România sunt excesiv controlaţi, în timp ce ceilalţi operatori nu sunt controlaţi decât în foarte mică măsură sau deloc.
“Dezamăgirea operatorilor din agricultura ecologică, membrii ai asociaţiei noastre, este că membrii reprezenativi ai Bio România sunt excesiv controlaţi, iar alţi operatori, care nu militează pentru elaborarea unei legislaţii menite să stimuleze dezvoltarea sistemului bio, nu sunt controlaţi decât în foarte mică măsură sau deloc”-afirmă reprezentanţii Bio România. Ei mai spun că aceste controale excesive se aplică nu doar fermierilor, ci şi unor firme de certificare. “Ar fi lăudabilă această iniţiativă, dacă s-ar aplica tuturor comercianţilor din România şi toţi operatorii şi toate firmele de certificare ar fi controlate uniform”- a declarat preşedintele Bio România, Marian Cioceanu.
În cadrul întâlnirii de lucru care a avut loc la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, reprezentanţii Bio România au atras atenţia şi asupra faptului că, în acest an, sunt cca 15.000 fermieri în conversie la agricultura ecologică şi că pentru anul 2014 este nevoie de minim 10 milioane euro pentru a achita parţial sprijinul financiar prevăzut de HG. 759/2010. “Deocamdată, pentru anul 2013 sunt prevăzute doar 4 milioane de euro, o sumă total insuficientă”-consideră reprezentanţii BioRomânia.
De notat că Guvernul a adoptat la sfârşitul lunii iunie a.c. un act normativ menit să echilibreze formele de sprijin acordate fermierilor din domeniul agriculturii ecologice, în sensul majorării cuantumului acordat micilor exploataţii (0,3-5 ha.), de la 450 de euro, la 540 de euro euro per exploataţie. Majorarea cuantumului urmăreşte acoperirea taxelor de inspecţie şi certificare anuale pe care le plătesc fermierii din domeniu, menţinând sprijinul la un nivel motivant pentru ca micii fermieri sa-şi poată continua activitatea. “Deşi actul normativ în cauză prevede o scădere a sprijinului pentru marile exploataţii la 611,43 euro pentru fermele aflate între 5,1-20 ha si 510 euro pentru cele de peste 21 ha, hotărârea de guvern nu dezavantajează marile exploataţii din sector, pentru că acestea îşi pot acoperi costurile respective prin valorificarea unui volum mai mare de produse ecologice corespunzător dimensiunii lor”- declara atunci ministrul agriculturii, Daniel Constantin.