‘JTI România a semnat joi cu Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră un Protocol de cooperare în vederea combaterii traficului ilegal cu ţigarete. (…) Dacă în ianuarie 2010 piaţa neagră a ţigaretelor atinsese un nivel record de peste 36%, în 2012 şi în 2013 procentul s-a menţinut relativ constant la circa 13%. Reducerea contrabandei cu ţigarete se datorează eforturilor autorităţilor, schimbărilor legislative, precum şi parteneriatelor între companiile de tutun şi instituţiile statului’, se precizează în document.
În urma acordului semnat, politiştii de frontieră vor beneficia de sprijinul şi expertiza JTI, atât în vederea eficientizării acţiunilor pe linia combaterii contrabandei, cât şi a depistării produselor din tutun contrafăcute, care pot ajunge pe piaţa de desfacere din România sau din alte state membre ale Uniunii Europene.
‘Poliţia de Frontieră Română a întreprins şi va continua să aplice măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul ilegal cu ţigarete. Acest parteneriat cu un important reprezentant al mediului privat este un pas înainte în lupta împotriva contrabandei şi în special a traficului ilicit de ţigarete şi contrafacerii. Expertiza, consultanţa şi sprijinul JTI România erau necesare pentru eficientizarea şi finalizarea acţiunilor pe care poliţiştii de frontieră le întreprind în domeniul prevenirii şi combaterii traficului ilegal şi depistării ţigaretelor contrafăcute care pot pune în pericol siguranţa consumatorilor. (…)’, a declarat chestorul şef de poliţie, Ioan Buda.
De asemenea, JTI România va furniza pregătire de specialitate cu privire la metodele de identificare a produselor contrafăcute, bazate pe elementele de siguranţă ale mărcilor al căror titular de licenţă este în România.
‘JTI a fost prima companie de tutun din România care, în 2005, a încheiat un Protocol de colaborare în scopul combaterii comerţului ilicit cu ţigarete, cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi ulterior cu Autoritatea Naţională a Vămilor, acesta din urmă concretizat, între altele, într-un program de instruire a 28 de echipe canine. Eforturile JTI pe plan intern sunt parte a politicii companiei la nivel global. În 2007, JTI a încheiat cu Comisia Europeană un acord pentru combaterea comerţului ilicit, pe 15 ani, în valoare de 400 milioane dolari’, a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.
Sursa: Agerpres