Economia Japoniei a încetinit mai rapid decât aşteptările în al doilea trimestru, pe fondul tărierii costurilor de investiţii de către companii, ceea ce a subminat creşterile consumului şi cheltuielilor guvernamentale menite să reducă presiunile deflaţioniste, transmite Bloomberg.
Produsul intern brut a crescut cu un ritm anualizat de 2,6% în al doilea trimestru, ceea ce reprezintă o încetinire faţă de ritmul de 3,8% din primul trimestru. Totodată, cifra raportată de autorităţile din Tokyo este semnificativ sub estimarea medie de 3,6% a celor 32 de analişti chestionaţi de Bloomberg. Pe seria neajustată la schimbările de preţ, creşterea produsului intern brut nominal a accelerat la 2,9%.
Raportul se adaugă dezbaterii dacă Japonia este suficient de puternică să susţină creşterea cu 3 puncte procentuale a taxei pe vânzări, primul ministru Shinzo Abe rămânând să se decidă dacă va aplica sau nu această măsură planificată încă din luna aprilie.
În timp ce consumatorii continuă să stimuleze revenirea Japoniei, companiile încă nu şi-au asumat proiectul Abenomics, tăind cheltuielile de capital pentru al şaselea trimestru la rând.
Indicele Topix al bursei din Tokyo a scăzut cu 0,4%, în timp ce yenul pierdea 0,3% în faţa dolarului, până la 96,50/USD. Topix a crescut cu aproximativ 42% de când Abe a venit la putere în decembrie când s-a angajat să lanseze stimulente monetare şi fiscale, la pachet cu reforme structural, care să pună capăt deflaţiei susţinute din ultimii 15 ani.
Raportul de azi arată că într-o oarecare măsură eforturile guvernatorului Băncii Japoniei, Haruhiko Kuroda, împuternicit de premierul Abe, încep să dea roade în combaterea deflaţiei. Deflatorul PIB, un indicator al preţurilor din economie, a scăzut cu 0,3% în trimestrul al doilea faţă de anul trecut, ceea ce reprezintă cea mai mică scădere din trimestrul III 2009.
Pe de altă parte, analiştii spun că este prea devreme pentru a vedea dacă slăbirea yenului pentru susţinerea exporturilor va fi de ajuns pentru relansarea economiei.