Grupul Petrom a înregistrat, în primul semestru al acestui an, un profit net 2,393 miliarde de lei, cu 18% mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate de companie. De asemenea, în trimestrul doi din 2013, profitul net al grupului a fost de 1,061 miliarde de lei, în creştere cu 65% faţă trimestrul al doilea din 2012, când rezultatul s-a cifrat la 643 milioane de lei.
”În prima jumătate a anului 2013, ne-am îmbunătăţit performanţa financiară şi operaţională comparativ cu primele şase luni din 2012, ca efect al investiţiilor realizate în anii precedenţi, managementului strict al costurilor şi iniţiativelor de excelenţă operaţională. Am continuat programul semnificativ de investiţii, ceea ce ne-a permis să stabilizăm producţia, volumele uşor crescute de hidrocarburi din România compensând problemele tehnice temporare din Kazahstan. În zona offshore, am finalizat cea mai mare campanie de achiziţie seismica 3D din Marea Neagră şi, în parteneriat cu ExxonMobil, ne-am propus să reluăm forajul în blocul Neptun către sfârşitul anului 2013 sau începutul anului 2014”, a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv al OMV Petrom. Potrivit acesteia, performanţa G&E (gaze&energie) a reflectat condiţiile de piaţă dificile, cu cerere scăzută pentru gaze şi electricitate, precum şi preţuri semnificativ reduse la electricitate.
Altfel, vânzările grupului au însumat 11,576 miliarde de lei în prima jumătate a anului, fiind cu 5% mai mici faţă de cele din primele şase luni din 2012 (12,2 miliarde de lei). Totodată, în trimestrul al doilea vânzările s-au diminuat cu 7%, până la 5,787 miliarde de lei, faţă de 6,197 miliarde de lei raportate în al doilea trimestru al anului trecut. Profitul grupului Petrom calculat înainte de deducerea dobânzilor şi impozitelor (EBIT) a înregistrat o creştere cu 10 procente în prima jumătate a anului, totalizând 2,97 miliarde lei. În trimestrul doi, EBIT a crescut cu 53%, până la 1,389 miliarde lei, comparativ cu valoarea de 909 milioane înregistrată în cel de-al doilea trimestru al anului trecut.
”În R&M (rafinare&marketing), vânzările cu amănuntul au rămas stabile, în timp ce marjele de rafinare au scăzut din cauza cotaţiilor mai mici la produse. În continuare, bazându-ne pe un cadru fiscal şi de reglementare favorabil investiţiilor, vom mari realizarea programului nostru ambiţios de investiţii anuale, care pentru 2013 depăşesc 1,2 miliarde euro, confruntând provocările din piaţa de gaze şi electricitate”, a dmai spus Mariana Gheorghe.
Potrivit datelor grupului, în primul semestru al anului, preţul mediu al ţiţeiului Ural a ajuns la 106,76 dolari/baril, cu 5% mai mic faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Preţul mediu realizat la ţiţei a crescut uşor, la 95,73 dolari/bbl, faţă de 95,53 USD/bbl în perioada similară a anului trecut, în care s-au reflectat pierderi de 227 milioane lei, ca efect al instrumentelor de acoperire a riscului privind preţul ţiţeiului.
Producţia de ţiţei şi gaze a Grupului a ajuns la 33,2 milioane barili echivalent petrol în primul semestru, în timp ce, în România, producţia totală de ţiţei şi gaze a fost de 31,1 milioane bep, uşor mai mare faţă de semestru I din 2012. Producţia internă de ţiţei a fost de 14,2 milioane bbl, cu 1,3% mai mică, în special din cauza declinului natural din zăcămintele-cheie. De asemenea, producţia internă de gaze a ajuns la 16,9 milioane bep, cu 1,5% mai mare, fiind susţinută, în special, de rezultatele campaniei de reparaţii capitale offshore.