De fapt, primul milion de dolari a fost făcut, ca în cazul oricărui start-up, cu ajutorul unui împrumut de la rude: 400.000 de euro de la frații Pavăl, proprietarii lanțului de bricolaj Dedeman, verii lui Cătălin Grigoriu. „Locuim chiar în aceeași casă, iar fără ajutorul lor nu am fi ajuns niciodată aici“, povestește Cătălin Grigoriu, amintindu-și cum primul business, compania Comfert, actualmente trader de semințe, îngrășăminte chimice, pesticide și cereale, a fost înființată de tatăl său, Mihai Grigoriu. La reușita business-ului a contribuit și faptul că tatăl său a fost director la combinatul chimic din Bacău, angajat al companiei Interagro, care a devenit ulterior un partener important în afaceri.
După ce și-a terminat studiile economice în Canada, la 25 de ani, Cătălin s-a implicat activ în afacerile tatălui său. La ora actuală, Cătălin Grigoriu este director general la Comfert și director general la Pambac, companie la care este coacționar alături de prietenul său Eusebiu Guțu, acționar majoritar la firma Popasul Trebeș. Cele două companii pe care le conduce „sunt total diferite. La Comfert suferim de o creștere accelerată. Compania este foarte dinamică, iar timpul curge total altfel. La Pambac, structura este mai rigidă, timpul curge mult mai încet, iar atmosfera este mult mai conservatoare“, spune Grigoriu. Și totuși reușește să se adapteze perfect la ambele modele de business pe care le conduce.
Comfert poate înmagazina 70.000 de tone de produse, cereale și îngrășăminte, iar comerțul cu cereale reprezintă 25% din cifra de afaceri, care a fost de 129 de milioane de euro în 2012. „Pentru 2013 estimă să avem, în mare, cam aceeași cifră de afaceri, eventual un plus/minus 2%-3%“, precizează Grigoriu.
Divizia de agricultură a companiei cultivă 8.000 de hectare, majoritatea luate în arendă, iar marea provocare a buisinessului din această zonă este termenul de plată a facturilor, care a ajuns la maxime istorice: un an sau chiar un an și două luni. În calitate de trader, Comfert creditează anual piața celor 3.000 de fermieri pe care îi deservește cu circa 70-80 milioane de euro. Din fericire însă, rata de neplată este 0,2%.
Pambac, perla coroanei
La aproximativ un an de la achitziţia întreprinderii emblematice Pambac SA, pentru preluarea căreia spune că „a intrat în negocieri mai mult datorită unui patriotism local“, Cătălin Grigoriu se poate lăuda că a făcut ceva pentru societate, chiar dacă aceasta este încă pe pierdere.
„Sper ca anul acesta să încheiem pe zero activitatea la Pambac. În aproximativ un an de la preluarea companiei, am reușit să avem o creștere de circa 30%-40% pe fiecare produs în parte. Suntem pe primul loc în topul producătorilor de făină și mălai și în top trei producători pe celelalte segmente din morărit și panificație. Pâinea nu este un segment foarte important, el reprezentând doar 2% din cifra de afaceri“, precizează Grigoriu.
Împreună cu prietenul său Sebi, a luat decizia de a cumpăra Pambac în câteva secunde. De atunci a trecut un an şi acum speră că reducerea TVA la pâine din septembrie îi va spori vânzările. „Acum mă gândesc că poate n-a fost chiar o decizie rea să luăm Pambac. Dacă m-ați fi întrebat acum o lună, nu cred că acesta ar fi fost răspunsul. Fără această decizie legislativă, în doi-trei ani cred că toți producătorii care lucrează legal s-ar fi închis“, spune Grigoriu.
Ca planuri de viitor, Cătălin Grigoriu lucrează la modernizarea Pambac, la implementarea unui sistem informatic de gestionare nou, care va costa în jur de un milion de euro. De asemenea, omul de afaceri de 37 de ani vrea să modernizeze 13 magazine Pambac (deținute în proprietate) în Bacău. În modernizarea unui astfel de magazin va investi circa 40.000 de euro.
Chiar dacă ia zeci sau chiar sute de decizii pe zi, nu își amintește să fi trecut printr-un moment în care să îi fi fost greu să se hotărască în vreun fel sau altul. „Știu că niciodată nu trebuie să abandonezi lupta și că trebuie să încerci să fii cel mai bun“, spune bărbatul care, la 37 de ani, și-a făcut timp să conducă două societăți cu cifre de afaceri de milioane de euro, să aibă doi băieți și să participe la raliuri pe patru sau două roți.
Am urmat exemplul Dedeman, singurii de la noi care au investit în criză.
Până acum am investit deja 12 milioane de euro. Cătălin Grigoriu
Pasiunile lui Cătălin Grigoriu
Comfert și Pambac sunt cele două societăți la care Cătălin Grigoriu este director general și acționar. Una dintre ele, Comfert, este trader de cereale, semințe și îngrășămite și se poate lăuda cu cifre de afaceri de peste 100 de milioane de euro. Cealaltă, Pambac SA, este una dintre cele mai cunoscute firme de pe piața de morărit și panificație din România.
Automobilism și motociclism sunt cele două pasiuni care îl ajută pe omul de afaceri băcăuan să se relaxeze. Este copilotul lui Adrian Răspopa, alături de care s-a clasificat pe locul doi la categoria două roți motrice (mașini cu tracțiunea pe față) la Campionatul Național de Raliuri. Acum se pregătește pentru raliul Aradului din 25-27 august.