‘Datele sunt încurajatoare, dar nu pot fi transferate în nivelul de trai, reprezintă mai mult date statistice, date economice, care arată un trend pozitiv. Concluzia acestor date este că ne aflăm pe un trend pozitiv. Acest lucru nu face decât să încurajeze economia românească să continue demersurile, care vor fi încununate cu mai mult succes în toamna acestui an, când producţia agricolă va aduce un plus de creştere economică’, a afirmat Blănculescu.

Analistul financiar a atras atenţia însă că nici un nivel de 2% nu reprezintă o creştere economică foarte mulţumitoare şi, comparând economia autohtonă cu un organism care a fost grav bolnav, a apreciat că economia românească se află la acest moment în convalescenţă, după nucleul dur al crizei, în perioada 2009-2012.

‘Creşterea economică este firavă la momentul de faţă. Când creşterea economică se va consolida şi va depăşi 4-4,5%, atunci consumul intern cu certitudine va creşte. Consumul intern va reveni la un nivel satisfăcător în anul 2015, iar anii 2015-2018 vor fi ani foarte buni ai economiei româneşti’, a apreciat consilierul primului ministru.

Potrivit sursei citate, creşterea economică este generată de către companii, de creativitatea managerilor de a găsi pieţe noi şi a se extinde şi este generată mai puţin de politici guvernamentale.

‘Parcă mediul economic ar aştepta ca guvernul să emane în fiecare zi acte administrative de sprijin, de ajutor. Din punctul meu de vedere şi al altora, un guvern foarte bun este un guvern care lasă economia să funcţioneze, care face cât mai puţin, politicile economice guvernamentale merg pe linia lor, în ideea să nu deranjeze foarte mult economia prin taxe şi impozite, iar creşterea economică vine pur şi simplu din activitatea economică. Noi, când avem creştere economică şi când nu avem, criticăm guvernul. Nu avem de ce să criticăm guvernul pentru că creşterea economică vine din activitatea mediului economic, avântul economic provine din mediul economic’, a mai spus Ionel Blănculescu.

Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut cu 1,7% în primul semestru din 2013, atât pe serie brută, cât şi pe serie ajustată sezonier, comparativ cu primul semestru din 2012, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate miercuri.

În al doilea trimestru din 2013, PIB a înregistrat o creştere cu 1,3% pe seria brută şi cu 1,2% pe seria ajustată sezonier, conform primelor estimări ‘semnal’ ale INS.Produsul intern brut în trimestrul II 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier).
Sursa: Agerpres