În acest context, Tolosa a menţionat că majorarea accizelor pentru produsele de lux, ca mod de a compensa reducerea TVA la pâine, vizează un număr mic de persoane şi este o măsură corectă din punct de vedere fiscal.
”Au existat discuţii şi articole potrivit cărora noul program cu FMI prevede creşteri de taxe şi vreau să fiu foarte clar în ceea ce priveşte măsurile de compensare pentru pâine. Este vorba de unele produse de lux precum iahturi, de exemplu. Dar acest program nu are ca scop creşterea vastă de taxe, care să vizeze întreaga populaţie. Aceste modificări pentru unele produse specifice de lux se referă la un număr foarte mic de persoane. De asemenea, ar putea fi o schimbare a contribuţiilor sociale din veniturile din chirii, pentru a creşte baza şi a îmbunătăţi finanţarea sistemului de sănătate. Pentru a clarifica, Guvernul nu are de gând să crească taxele pentru întreaga populaţie”, spune Tolosa.
Oficialul FMI a menționat că, totodată, contribuţiile sociale din veniturile rezultate din chirii vor duce la îmbunătăţirea finanţării în sistemul sanitar, consideră oficialul FMI.
Tolosa a adăugat că programul de privatizare a companiilor de stat nu a suferit nicio amânare şi primele oferte publice vor avea loc chiar în acest an. ”Nu a fost făcută nicio amânare, deci ne aşteptăm ca ofertele publice să continue conform planului. În unele din cazuri acest lucru se va întâmpla în 2013, vedem că procesul este foarte avansat, iar în alte cazuri se va întâmpla în 2014, pentru că procesul este în stadii incipiente şi mai sunt lucruri de făcut. Nu se va întâmpla nimic în această vară, în această lună, dar în două cazuri se va întâmpla în 2013, deci nu există nicio întârziere la programul agreat, totul este conform planurilor”, a spus reprezentantul FMI în interviul acordat Agerpres, menționând că în toamnă vor fi oportunităţi pe piaţă.