‘Ţinând cont de condiţiile climatice nefavorabile, pe de o parte secetă iar pe de alta precipitaţii excesive, prognozele privind recolta din acest an au fost revizuite în jos iar aceasta nu va putea depăşi 90 de milioane de tone’, a informat Ministerul rus al Agriculturii într-un comunicat. Ministerul precizează că până miercuri au fost recoltate 47 milioane de tone de cereale, cu 5,2 milioane de tone mai mult decât în perioada similară a anului trecut, chiar dacă suprafaţa recoltată a fost mai mică decât în 2012 din cauza ploilor care au afectat mai multe regiuni.

Lovită de mai multe valuri de frig iar vara de secetă, Rusia (al treilea exportator mondial de cereale) a recoltat în 2012 o cantitate de cereale de aproximativ 71 milioane tone, în scădere faţă de 94,2 milioane tone în 2011. Recolta slabă din 2012 a obligat autorităţile de la Moscova să recurgă la rezervele strategice pentru a putea acoperi necesarul intern pe fondul reducerii stocurilor organizaţiilor agricole.

Pentru campania agricolă care a început în luna iulie autorităţile de la Moscova intenţionează să exporte aproximativ 20 de milioane de tone de cereale, faţă de 15,7 milioane tone de cereale în campania iulie 2012-iunie 2013.
Sursa: Agerpres