Bucătăria de vară. Mâncarea bogată în verdețuri și legume are o paletă de arome aparte și dificil de armonizat cu vinul la masă. Câteva reguli simple vă pot ghida totuși în alegerea dumneavoastră
Vara nu ne petrecem foarte mult timp in bucatarie. Întâi de toate pentru că e cald și evităm să încingem prea des aragazul sau cuptorul. Apoi pentru că avem la îndemână o sumedenie de legume si fructe pe care le putem prepara in diverse feluri, fără să le gătim prea mult la foc. În fine, vremea frumoasă de afară ne îmbie să petrecem cât mai mult timp în aer liber și să mai încingem și un grătar din când în când.
Prin urmare, mâncărurile ușoare de sezon sunt în mare parte salatele, iar gusturile combinate ale legumelor pot fi acompaniate cu succes de anumite vinuri, care sunt de cele mai multe ori albe sau roze. Paleta de salate pe care le putem prepara vara este extrem de diversă, însă un reper bun în alegerea vinul potrivit este ingredientul de bază, cel pe care vrem să-l scoatem în evidență în salata respectivă. Cu el vom încerca să armonizăm vinul. De cele mai multe ori acest element poate fi dressingul. De pildă o salată dreasă cu lâmăie și ulei de măsline trebuie însoțită de un vin cu mineralitate ridicată, precum Sauvignon Blanc sau Fume Blanc. Dacă salata este verde din abundență, cu spanac, salata verde sau rucola, vom încerca să aducem alături un vin cu taninuri pronunțate, precum Pinot Grigio sau Chablis. Dacă dominanta salatei este carnea care a fost marinată în prealabil vom alege vinuri cu ceva mai mult corp. Pentru pui, de pildă, un rose făcut din Merlot, iar pentru vită chiar un vin roșu ceva mai sprințar, precum Chianti sau Pinot Noir, răcite ușor în prealabil.
Chiar și fripturile, în miez de vară, sunt mai ușoare. De pe grătar nu pot lipsi puiul sau curcanul, peștele sau fructele de mare. Dacă preferați să le mâncați simple sau doar ușor condimentate, vinul potrivit va fi ușor de ales. Dacă obișnuiți să marinați însă carnea sau să o însoțiți de sosuri ceva mai complicate, evident nici alegerea vinului nu va mai fi ușoară. Sosurile picante pot fi armonizate cu roseuri provencale sau cu
Peștele pe grătar poate fi asortat cu vinul potrivit în funcție de aromă și culoare. Peștii cu carne foarte ușoară precum bibanul sau calcanul pot fi acompaniați de vinuri ierboase și minerale precum Pinot Gris, Sauvignon blanc sau Muscadet. Cei cu carne de consistență medie precum codul sau crapul rimează bine cu vinurile albe cu ceva mai multă structură precum Rieslingul, Semillonul sau
În ce privește fructele de mare, creveții se vor simți întotdeauna bine în compania unui
Și nu uitați: atunci când sunteți în dubiu ce vin se potrivește cu ce mâncare, alegeți ce vin vă place. Ținând cont, evident, și de regulile generale despre care am povestit mai sus.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe