Dacă ar fi după Uniunea Creştin-Socială (CSU) din Bavaria, taxa de drum ar completa bugetul destinat lucrărilor de reparaţii la infrastructură. În orice caz, liderul formaţiunii, Horst Seehofer, ar taxa numai maşinile străine, aflate în tranzit pe teritoriul Germaniei. În fond, susţin reprezentanţii CSU, şi şoferii germani care se deplasează în străinătate sunt obligaţi să-şi cumpere vignetă.
Într-adevăr, sub o formă sau alta (interval de timp sau număr de kilometri parcurşi), aproape toate statele europene percep taxă de drum. De exemplu, în Austria se foloseşte vigneta (preţ: 80 de euro pe 12 luni). În Italia şi Franţa şoferii plătesc autostrada "la kilometru", adică în funcţie de porţiunile de drum folosite.
Nu banii lipsesc
Spre deosebire de Germania, multe autostrăzi şi drumuri naţionale, din ţările mai sus amintite, sunt întreţinute din fonduri private. Investiţia se amortizează din taxa de drum. Banii încasaţi se duc direct în lucrări de reparaţii şi înfrumuseţare. În Republica Federală există puţine tronsoane de drum în administrare privată.
Întreţinerea infrastructurii rutiere şi feroviare şi a căilor navigabile îi revine statului german. Ca în orice altă parte a lumii, proprietarii de maşini plătesc impozite. Tabăra celor care se opun taxei de drum acuză ministerele de resort că nu sunt capabile să gestioneze eficient, banii colectaţi din impozite.
"Şoferii germani contribuie la buget cu 53 de miliarde de euro anual, bani proveniţi din taxele la carburanţi, TVA şi impozite. Dar numai 19 miliarde sunt investite în consolidarea şi întreţinerea străzilor. Nu banii lipsesc, ci voinţa politică de a-i administra aşa cum trebuie", susţine Otto Saalmann, reprezentant al Automobil Clubului German (ADAC).
De aceeaşi părere este şi politicianul ecologist Anton Hofreiter, preşedintele comisiei pentru transport rutier din parlamentul german. Anual, în infrastructură sunt investite aproximativ 20 de miliarde de euro. Cu toate acestea, "sume gigantice" se pierd aiurea – crede Hofreiter. Politicianul ecologist este de părere că introducerea taxei de drum pentru maşini mici n-ar fi un demers corect.
"Din punct de vedere tehnic, cea mai simplă şi rapidă metodă ar fi vigneta. Sub aspect ecologic, însă, vigneta nu e cea mai bună alegere. Şi nici sub aspect social n-ar fi corect" întrucât indiferent de drumul parcurs sau de capacitatea maşinii, şoferii ar achita aceeaşi sumă.
Taxa – singura soluţie
Totuşi, în sistemul de taxare a camioanelor pentru mărfuri (Maut), funcţional din 2005, se ţine seama atât de capacitatea vehiculelor cât şi de norma de poluare a acestora. De la introducerea sa până în prezent, sistemul Maut a sporit bugetul cu aproximativ 30 de miliarde de euro.
Acum, germanii îşi pun întrebarea cât ar aduce la buget taxa pentru autoturisme. Conform specialiştilor, încasările ar fi de circa 4 miliarde de euro anual. Dacă vigneta ar fi obligatorie numai pentru maşinile străine, suma ar fi de 700 de milioane de euro anual. Calculele experţilor ADAC sunt chiar mai modeste: 225 de milioane de euro, bani percepuţi de la maşinile străine aflate în tranzit.
Tocmai de aceea, probabilitatea ca taxa de drum numai pentru autoturisme străine să se impună este foarte mică. Multe şosele şi poduri din Germania necesită reparaţii capitale, aşa încât singura şansă rămâne introducerea vignetei pentru toţi şoferii. Aproape jumătate din poduri sunt deteriorate, 20% din autostrăzi şi 40% din drumurile naţionale au nevoie de reparaţii. În aceste condiţii, singura posibilitate de finanţare a lucrărilor este introducerea taxei de drum.