Situația, de fapt, poate fi interpretată în mai multe feluri: 1. rata scăzută de promovare a bacalaureatului; 2. migrarea elevilor cu rezultate foarte bune spre universități de prestigiu din Occident (un studiu recent arată că doar 1% din olimpicii României aleg să-și continue studiile în țară); 3. scăderea dramatică a natalității, care are efecte în lanț până la acest nivel.
Din păcate, nu am văzut nicio dezbatere serioasă pe această temă. Nu am văzut nicio soluție pentru rezolvarea acestei probleme, care mie mi se pare de o gravitate extremă și cu consecințe serioase pe termen lung.
În opinia mea, există câteva întrebări la care ar trebui să găsim răspunsuri:
– Care este terapia de șoc ce trebuie aplicată sistemului de învățământ preuniversitar pentru a avea o rată mai mare de promovabilitate la bac?
– Ce le oferim tinerilor geniali pentru a rămâne în țară?
– Cum stimulăm natalitatea?
Nu sunt specialist nici în probleme de natalitate și nici în probleme de învățământ. Cred însă că niște soluții de bun-simț pot oferi.
Este clar că sistemul de educație are nevoie de un suflu nou. Are nevoie de profesori mai motivați și mai bine pregătiți. Situația deplorabilă de acum pleacă de la sistemul de salarizare. Veniturile extrem de mici cu care sunt remunerați profesorii au condus, în timp, la degradarea calității actului de educare. Aici cred că trebuie căutată soluția.
De asemenea, stimularea natalității prin diferite măsuri fiscale trebuie să constituie o prioritate pentru Guvern, dacă nu vrem să ne trezim peste 20 de ani că avem o Românie anchilozată în vremuri.
Eu cred că o soluție pentru rezolvarea parțială a acestor probleme este stimularea antreprenoriatului pe scară largă. Printr-un program național de susținere a tinerilor care vor să intre în afaceri, le vom putea oferi o perspectivă măcar unora care astăzi văd ca unică alternativă emigrarea.
Gândiți-vă ce înseamnă pentru economie și pentru buget un număr de 20.000 de start-upuri care pleacă concomitent la drum: bani mai mulți la buget, locuri de muncă, finanțare pentru proiecte sociale.
În cinci ani, cu o susținere continuă a acestor afaceri, printr-un program guvernamental coerent, vă spun sigur că peste 75% dintre ele vor rezista și vor genera o dezvoltare pe orizontală a economiei.
Dublat de un program de investiții publice și de stimulare a celor străine, programul național pentru tinerii antreprenori poate fi un pilon important și solid pentru creșterea economică viitoare, creștere care ar putea genera venituri pentru problemele enumerate mai sus. Altfel, România se va stinge și nu știu cum o mai putem reaprinde.
MARIAN DUȘAN, Fondator RoAccelerator