The Guardian susţine că Vodafone şi-a utilizat subsidiara irlandeză, Vodafone Ireland Marketing Ltd (VIML), pentru a colecta redevenţe de la companiile şi societăţile mixte din întreaga lume pentru utilizarea brandului Vodafone. Potrivit publicaţiei menţionate, timp de patru ani aceste redevenţe, colectate pentru majoritatea ţărilor cu excepţia Marii Britanii, au ajutat Vodafone să trimită dividende în valoare de peste un miliard de euro de la Dublin către Luxemburg, ţară unde taxele pe companii sunt foarte mici.

Publicaţia menţionată susţine că documentele depuse la Dublin arată că, în anul 2009, Autoritatea pentru vamă şi fiscalitate din Marea Britanie (HMRC) a încheiat o înţelegere cu grupul Vodafone cu privire la taxele care trebuiau plătite în Marea Britanie de subsidiara irlandeză a grupului. Valoarea totală a înţelegerii nu a fost dezvăluită însă The Guardian susţine că Vodafone a solicitat de la Guvernul irlandez 67 milioane de euro sub formă de taxe care trebuia plătite în Marea Britanie.

În schimb, Vodafone susţine că înţelegerea convenită cu HRMC se referea la o serie de aspecte tehnice care au vizat aranjamentele companiilor din interiorul grupului. ‘Vodafone respectă în întregime legea şi operează în conformitate cu o politică de transparenţă deplină în relaţiile cu autorităţile fiscale din toate ţările în care operează’, a informat compania într-un comunicat.

În ultimii ani, Vodafone a fost criticată pentru că nu a plătit taxe pe companii în Marea Britanie timp de doi ani din cauza condiţiilor operaţionale dificile de pe piaţa internă.

Vodafone România este o divizie a Vodafone Group Plc., unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicaţii mobile din lume, cu aproximativ 409 de milioane de clienţi, la 30 iunie 2013. Vodafone România a înregistrat 8.138.354 de clienţi ai serviciilor mobile, la 30 iunie 2013, în creştere cu 57.064 faţă de trimestrul anterior şi cu 339.943 fata de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Sursa: Agerpres