Potrivit acestor date, între 2010 şi 2014, Germania va economisi o sumă totală de 40,9 miliarde de euro de pe urma reducerii dobânzilor plătite pentru obligaţiunile guvernamentale. În paralel, costurile crizei din zona euro pentru Germania se ridică până acum la 599 milioane de euro.

De asemenea, datele arată că în perioada 2010 2014 dobânda medie pentru noile obligaţiuni guvernamentale emise a scăzut cu aproape un punct procentual. Investitorii financiari consideră Germania ca un creditor sigur datorită situaţie solide a finanţelor sale.

Economiile realizate de pe urma reducerii dobânzilor combinate cu veniturile neaşteptat de mari din taxe generate de situaţia bună a economiei germane au condus la o scădere a noilor împrumuturi. Între 2010 şi 2012 guvernul german a emis un volum de noi titluri de stat mai mic cu 73 de miliarde de euro decât preconiza.

Ministerul german de Finanţe încearcă să maximizeze beneficiile acestor dobânzi reduse prin plasarea unor bonduri cu maturitatea mai mare în condiţii mai favorabile. Între 2009 şi 2012 proporţia titlurilor pe termen scurt, cele cu maturitatea mai mică de trei ani, a scăzut până la 51% de la 71%.

Germania are cel mai mare sector industrial din Europa şi unul din cele mai puternice sectoare ale IMM-urilor din lume, precum şi un număr mare de afaceri de familie care se bucură de succes.
Sursa: Agerpres