Germania profită de pe urma crizei datoriilor prin faptul că economiseşte miliarde de euro la plata dobânzilor pentru datoria sa guvernamentală, care a cunoscut o prăbuşire bruscă în ceea ce priveşte randamentul, mulţumită cererii puternice din partea investitorilor care caută investiţii sigure.
Conform cifrelor publicate de ministerul de finanţe, Germania va economisi un total de 40,9 miliarde de euro la plata dobânzilor, în intervalul 2010-2014. Cifra reprezintă diferenţa dintre plăţile reale şi sumele prevăzute la buget pentru aceleaşi plăţi.
Informaţiile au fost publicate ca răspuns la o interpelare formulată de deputatul social-democrat Joachim Poss. În medie, rata dobânzii la toate obligaţiunile noi emise de guvernul federal a scăzut cu aproape un întreg punct procentual în perioada 2010-2014. Investitorii financiari privesc Germania ca pe un creditor extrem de sigur, din cauza robusteţii finanţelor sale publice.
Economiile realizate la plata dobânzilor, cuplate cu veniturile neaşteptat de mari obţinute din impozite şi taxe, generate de economia puternică, au dus de asemenea la un declin al contractării de noi împrumuturi. Între 2010 şi 2012 guvernul german a emis noi obligaţiuni cu o valoare totală cu 73 de miliarde de euro mai mică decât fusese planificat iniţial.
Ministerul de finanţe încearcă să-şi crească şi mai mult profiturile realizate de pe urma ratei scăzute a dobânzilor prin plasarea mai multor obligaţiuni pe termen lung cu asemenea dobânzi favorabile. Între 2009 şi 2012, proporţia emisiilor de datorii pe termen scurt cu maturitate mai mică de trei ani a scăzut de la 71 la 51%.
Conform ministerului de finanţe, până acum, costurile crizei euro pentru statul german nu au totalizat decât 599 de milioane de euro.
SURSA: RADOR