Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în iulie 2013 până la 11,8%, faţă de 12,6% în mai, conform datelor companiei de cercetare Novel. Pentru prima dată în ultimii cinci ani, Nord-Est-ul ţării devine cea mai afectată regiune de comerţul ilicit (26%).
În ultimul an şi jumătate, contrabanda cu ţigarete s-a menţinut, în medie, la circa 13% din piaţa totală a tigărilor.
”Pentru luna iulie, notăm o scădere semnificativă în regiunile Nord-Vest şi Sud-Vest. Nord-Est (26%) devine cea mai afectată regiune de comerţul ilicit, urmată de regiunile Vest (24,4%) şi Nord-Vest (13,5%) (…) Pentru prima dată în studiile pe care le realizăm, am introdus noţiunea de ”Cheap Whites”, prin care definim mărci ieftine, care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate pieţei negre. Aceste aşa numite ”Cheap Whites” deţin cea mai mare pondere din piaţa neagră – 34,9%", arată Marian Marcu, directorul Novel Research.
Din punct de vedere al provenienţei, produsele cu timbru de Moldova şi Ucraina rămân la un nivel aproximativ similar lunii precedente, furnizand 23,2%, respectiv 22,8% din comerţul ilicit. Serbia continuă tendinţa de scădere şi în luna iulie, până la 8,9 %. O altă importantă sursă a comerţului ilicit, conform timbrului aplicat pe pachet, rămâne Duty Free (4,2%).
Magazine Duty Free mai există doar la graniţa externă cu Serbia, Ucraina şi Moldova, condiţiile lor de funcţionare, ca şi cantităţile de ţigarete ce pot fi cumpărate legal, fiind strict reglementate. Există însă şi produse contrafăcute – atrage atenţia Marian Marcu -, marcate “Duty Free” pentru a părea legale, ”care ajung direct pe piaţa neagră, fără să treacă prin shopuri. Este demn de remarcat că trendul puternic descendent al fluxului de produse provenite din Serbia continuă – de la circa 24% în 2012 la sub 9% in iulie 2013”.
Privind retrospectiv, în 2002 – 2003, piaţa neagră însemna 2-3%, în 2006, contrabanda a urcat spre 10%, pentru ca în 2010 de atingă un maxim istoric de 36,2%, ca urmare a creșterii masive a accizei pentru tigarete. Acum, comerțul ilicit cu țigarete depăşeşte 13% din piață.
Pe piaţa românească a tutunului – estimată de Adrian Popa la circa 3,2 miliarde de euro -, sunt prezente toate cele trei companii care domină şi la nivel internaţional industria tutunului: BAT, JTI și Philip Morris International (dețin împreună 95% din piață).
Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României. Anul trecut, producătorii de ţigarete au plătit la bugetul de stat peste 3 miliarde de euro reprezentând accize şi taxe, adică circa 2,7% din PIB şi o contribuţie la veniturile bugetare de aproximativ 9%.