Proprietarul companiei Pan African Minerals, Frank Timiş, a fost tratat regeşte luna aceasta de guvernul din Bourkina Faso după ce a achiziţionat drepturile de exploatare a minereului de mangan în acestă ţară. În schimb, el s-a angajat să dezvolte transportul feroviar în regiune, urmând să participe la construcţia căii ferate ca va lega capitala Nigerului, Niamey, de portul Abidjan din Coasta de Fildeş, trecând prin Ouagadougou, capitala Bourkinei Faso.
Construcţia unei căi ferate s-a aflat în centrul proiectelor de exploatare a manganului de la mina Tambao, de când au fost descoperite aici aceste resurse în anul 1959. Producţia acestei mine poate depăşi un milion de tone anual, iar accesul la transportul feroviar va permite, pe lângă începerea unuia dintre cele mai mari proiecte de extragere a minereului de mangan pe plan mondial, şi dezvoltarea industriei alimentare locale. Manganul este un metal folosit în industria aliajelor, mai ales la realizarea oţelului inoxidabil.
Alte companii coduse de Timiş în zona Africii sunt African Minerals în Sierra Leone, African Petroleum în Liberia, Pan African Minerals fiind cea mai recent societate creată în interiorul Timiş Corporation.
Proiectul construcţiei căii ferate Niamey-Abidjan urmează să înceapă anul viitor şi trebuie finalizat într-un termen de şapte ani. Uniunea Europeană şi guvernul francez şi-au manifestat intenţia de a participa la finanţarea acestuia, alături de capitalul privat adus de Timiş, a cărui companie a obţinut drepturile de exploatare a minereului de mangan după îndelungi dispute între guvernul din Bourkina Faso şi mai mulţi investitori care au fost deposedaţi în mod controversat de aceste drepturi.
‘Avem neapărat nevoie de căi ferate’, spune un rezident din Niamey. ‘Şoselele noastre nu sunt practice. Starea lor este atât de proastă încât este nevoie de ore ca să parcurgi 80 de mile’, explică acesta. Dar proiectul căii ferate are şi puncte slabe, consideră interlocutorul, întrucât această cale de transport va fi destinată exclusiv transportului de mărfuri, nu şi celui de persoane.
În acest timp, acţiunile companiei Africa Petroleum au scăzut cu 90% în ultimele 12 luni, iar încercarea lui Timiş de a vinde Chinei această filială din Liberia i-a surprins pe mulţi în industria petrolieră.
Sursa: Agerpres
Românul devenit ”împăratul Africii de Vest”
27 august 2013, 08:17
Ultima modificare în 27 august 2013, 11:17
Omul de afaceri român Frank Timiş a semnat în Africa numeroase contracte de anvergură pentru exploatarea minereului de mangan, petrolului, gazelor naturale şi a altor resurse, el fiind denumit de mass-media locale 'Împăratul Africii de Vest', scrie luni portalul african Insight News.
Etichete: africa,
frank timis,
timis
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- TNT România, creștere cu 20% a volumelor procesate
- GE Healthcare va investi 2 miliarde dolari în dezvoltare de software
- Un mare investitor din Turcia este interesat de privatizarea Oltchim
- INCREDIBIL cum se promovează DACIA în ȚARA CARE NE DISPREȚUIEȘTE
- Ion Țiriac deschide unul dintre cele mai mari country cluburi din Europa
- România și India, țări de testare pentru automatele de cartofi prăjiți în seu
- Sistemul care reduce consumul de carburant cu până la 45 la sută
- E-Boda a lansat o nouă linie de huse pentru tablete
- Compania care vrea să cucerească Europa cu sandwich-uri
- America Movil anunţă că dispune de fondurile necesare pentru a prelua KPN