Per total, numărul străinilor care au devenit cetăţenii celei mai mari economii din Europa în 2012 a crescut cu mai mult de 5% până la 112.300, cu cei mai mulţi emigranţi veniţi din Turcia.
Numărul de paşapoarte noi eliberate pentru emigranţi a crescut pentru al patrulea an consecutiv, arată datele biroului federal de statistică din oraşul german Wiesbaden.
Cei mai mulţi emigranţi provin din Turcia, respectiv 33.200 de persoane, urmată de grupul ţărilor fost iugoslave Serbia, Muntenegru şi Kosovo, iar pe locul trei Polonia.
Urmează Grecia cu 4.200 de persoane care au primit cetăţenie germană şi 2.200 de italieni, în creştere cu 29%. Pentru a aplica pentru cetăţenia germană, străinii trebuie, în general, să locuiască în această ţară pentru cel puţin opt ani şi să cunoască limba.
În 2015, grecii trebuie să achite a treia tranşă din ajutorul financiar, după ce primele două au cumulat 215 mld. euro. Surse apropiate ministrului german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, susţin că, pentru prima oară, criza economică din Grecia va fi finanţată din bugetul UE.
Prin urmare, dacă a treia tranşă de ajutor pentru Grecia se ridică la 11 mld. euro, Germania va trebui să plătească în jur de 3 mld. euro. Economia Germaniei are o cotă de 28% în economia UE şi fiecare ţară contribuie la ajutorul financiar cu exact cota pe care o are în economia globală a UE. Presa germană susţine că nemţii vor trebui să contribuie cu mare parte din suma necesară ajutorului financiar şi, tocmai de aceea, Germania se opune unui nou ajutor pentru Grecia.
SURSA: Times Live