Asociaţia patronală, în curs de înfiinţare, va deveni membră spiritsEUROPE, cel mai important patronat european din industria băuturilor spirtoase, având în componența sa 31 de asociaţii profesionale naţionale din 25 de ţări, precum şi pe cei mai importanţi producători din domeniu: Bacardi Martini, Beam Inc., Brown- Forman, Gruppo Campari, Diageo, Moet Hennessy, Pernod Ricard și Remy Cointreau.

Spirits Romania va juca un rol activ în industrie, prin încurajarea cooperării între producătorii şi importatorii băuturilor spirtoase din România, prin promovarea rolului său la nivel macro-economic, încurajând sectorul să facă faţă provocărilor cu care acesta se confruntă şi promovând dialogul social constructiv cu autorităţile Statului.

“ Ne propunem ca asociaţia să joace un rol crucial în rezolvarea problemelor cu care se confruntă industria noastră, în special în vederea combaterii comerţului ilegal şi producţiei ilicite de băuturi spirtoase, care sunt extrem de periculoase atât pentru sănătatea economică, cât şi pentru cea publică din România. În linii mari, dorim să apărăm dreptul sectorului de a produce şi a distribui produse de bună calitate pe piaţa românească”, a declarat Florin Rădulescu, preşedintele Spirits România.

Tudor Furir, vice-preşedintele asociaţiei îl completează: “Spirits România va juca un rol important în promovarea industriei ca şi contribuitor fiscal important în sectorul economic din România. Vom fi un partener de dialog pentru organizaţiile guvernamentale şi non-guvernamentale, apărând dreptul membrilor de a produce şi comercializa băuturi alcoolice într-un mod responsabil şi într-un mediu legal coerent. În acest demers, vom folosi toată expertiza pe care ne-o pot pune la dispoziţie corespondenţii noştri la nivel european”.

Membrii Spirits România – Alexandrion Romania , B.D.G. Import , Cristalex, Diageo, Pernod Ricard România, Prodal şi Prodvinalco -, dețin în total o cotă de piață valorică de peste 50% din totalul pieței de băuturi spirtoase din România.

Conform studiului International Wine and Spirits Research în 2012, piaţa totală de băuturi spirtoase a ajuns la 165 milioane litri, cu volumele principale în categoriile ţuica şi rachiu, de 111 milioane litri. Rămâne însă dificil de evaluat piaţa totală de băuturi spirtoase în România,
-/+ 70% din volume provenind din aşa-numitul segment “non-comercial”, adică nefiscalizat.