Este dimineața zilei de miercuri, 28 august. Acasă ori la birou, în fața unor computere cu monitoare gigant sau a unor laptopuri banale, zeci de mii de antreprenori din toată țara așteaptă ora opt și jumătate. Mai tineri sau mai bătrâni, de la oraș ori de la țară, trecuți prin școli înalte sau fără prea multe diplome, ei au azi un singur scop: să obțină o felie din cele 500 de milioane de lei puse la dispoziție de stat sub formă de ajutoare nerambursabile pentru întreprinderile mici și mi­jlocii, în cadrul așa-numitelor scheme de minimis.
Teoretic, procedura este simplă: la ora fixată se intră pe pagina de internet dedicată de pe site-ul Ministerului Finanțelor și se completează formularul. Dacă totul este în regulă, se primește o confirmare electronică. Urmând ca numele norocoșilor selectați de soft să fie apoi publicate online. Numai că prima sesiune de acordare a ajutoarelor a adus și primul scandal: mii de solicitanți au reclamat faptul că site-ul s-a blocat la câteva secunde după ora opt și jumătate și nu au reușit nici măcar să acceseze formularul pe care ar fi trebuit să-l completeze. Ei au fost foarte mirați când au văzut, la scurt timp după aceea, anunțul că sesiunea a fost închisă la ora opt, 35 de minute și 41 de secunde, urmat de publicarea pe site a listei cuprinzând peste 600 de IMM-uri selecționate în cadrul schemei de minimis și nu au ezitat să-și exprime suspiciunea privind corectitudinea procedurii.
Altfel spus, mulți candidați bănuiesc că au existat înțelegeri între organizatori și anumite companii, care ar fi fost favorizate. „Culmea este faptul că printre acești fericiți câștigători erau dintre aceia care reușiseră să completeze toate câmpurile de solicitare în doar cinci secunde“, spune deputatul PDL Adrian Gurzău. Acesta crede că limitarea numărului de utilizatori simultani a fost configurată intenționat pe serverul de web și că „cel mai probabil, cine trebuia să se înregistreze s-a înregistrat pe alte căi“.

Computerele sunt de vină

Nici vorbă de așa ceva, spun reprezentanții Finanțelor. De fapt, afirmă ei, explicația este foarte simplă: sistemul informatic ar fi fost copleșit de numărul mare de solicitanți. „În intervalul 8:30-8:36, 20.225 de persoane au intrat pe pagina de internet a MFP dedicată schemei de minimis. Dintre acestea, 3.164 de persoane completau formularul în intervalul 8:30-8:36“, se arată într-un comunicat dat publicității de organizatori. Potrivit aceleiași surse, 714 utilizatori au trimis formularul completat, primind recipisa de înregistrare eliberată automat de sistem. 644 de solicitări din cele înregistrate au fost admise, restul fiind respinse deoarece fie depăşeau plafonul maxim de 200.000 de euro, fie din cauza înregistrărilor multiple ale aceleiași companii.
În același timp, „2.450 de persoane care completau formularul nu au finalizat procedura de transmitere a cererii până la epuizarea plafonului de 500 de milioane de lei“, au mai arătat oficialii MFP. Aceștia au ținut să precizeze că are loc, în colaborare cu „STS şi autorităţile competente din domeniul siguranţei IT“, o investigație asupra celor petrecute, urmând ca rezultatele acesteia să fie date publicității imediat după finalizare.

Coincidențe sau aranjamente?

Pentru a înăbuși în fașă scandalul ce amenința să izbucnească, ministrul finanțelor, Daniel Chițoiu, a decis să anuleze rezultatele sesiunii online din 28 august. Aceasta va fi reluată ulterior, „pentru a oferi egalitate deplină de şanse tuturor IMM-urilor interesate să înregistreze cereri de finanţare, eliminând orice suspiciune cu privire la corectitudinea derulării acestei proceduri“, a precizat demnitarul. „Îmi doresc ca acest program să fie implementat corect, iar banii din schema de minimis să ajungă la cât mai multe firme, fără nicio suspiciune, să creăm locuri de muncă şi să capitalizăm IMM-urile. Scopul meu este ca prin acest program să stimulăm mediul de afaceri şi nu accept să planeze nicio urmă de îndoială cu privire la acesta“, a mai spus Chițoiu.
Toate aceste declarații pompoase nu pot însă înlătura suspiciunile, mai ales că acestea apăruseră încă înainte de 28 august. Astfel, cei interesați se plângeau deja că sesiunea de înscriere a fost amânată de cel puțin două ori, că una din condițiile din Ghidul solicitantului a fost modificată cu numai o zi înainte, iar anunțul că în cele din urmă sesiunea va avea loc a fost publicat abia în 27 august la ora 17. De parcă organizatorii ar fi sperat că va ajunge la cât mai puțină lume.
De cealaltă parte se află reprezentanții celor mai mult de 600 de firme care fuseseră selecționate în primă fază. Chiar dacă ne-am afla în fața unei fraude majore, cel mai probabil nu toți câștigătorii au luat parte la ea, ci unii au avut pur și simplu norocul de a se conecta rapid și de a completa cu suficientă viteză formularul. Acum au ajuns și ei în tabăra victimelor unui sistem public care nu se dezminte: atunci când nu este corupt, este pur și simplu incompetent.

Îmi doresc ca acest program să fie implementat corect, iar banii din schema de minimis să ajungă la cât mai multe firme, fără nicio suspiciune.
Daniel Chițoiu, ministrul finanțelor

500 de milioane de lei este suma pusă la dispoziția IMM-urilor de Ministerul Finanțelor în cadrul schemei de minimis