Din Neptun până în Vama Veche, terasele și restaurantele deschise în sezonul acesta surprind în mod plăcut. Bugetul mediu pentru un prânz sau o cină: 60 de lei
Rustic a fost cuvântul de ordine pe Litoralul românesc anul acesta. Multe restaurante sau terase inaugurate în 2013 au mizat pe tradițional și pe câștigarea turiștilor cu mâncăruri românești sau pescărești. Un pariu câștigat, putem spune!
Una dintre cele mai interesante terase s-a deschis vara aceasta în Vama Veche. Povestea Ceaunului se poate „citi“ cu toate cele cinci simțuri. Prezentată ca o terasă rustică, Povestea Ceaunului servește mâncare tradițională, pregătită, evident, la foc deschis, în ceaune, în fața clientului. Și ca să vă faceți o idee, încercați gulașul autentic (din carne de vită sau porc, cu cartofi sau fasole), ciolan la cuptor „à la brutăreasă“ sau renumitele tocăniţe „pörkölt“ cu găluşte sau cartofi. Ceea ce se gătește se asezonează cu muzică live, interpretată de un taraf din nordul țării. Și, bineînțeles, cu vin (meniul conține destule sortimente) și bere rece. Prețurile nu sunt piperate, pentru un prânz complet, nota de plată nu va sări de 100 de lei.
Pentru cine nu apreciază mâncarea tradițională, tot Vama Veche are soluția. Pește de toate tipurile și preparat în nenumărate feluri, icre, rapane, midii, borș sau zacuscă de pește sunt pe meniul Cherhanalei. Prețurile sunt relativ mari, dar mâncarea face toți banii. Sunt șanse mari ca seara să așteptați să se elibereze o masă, pentru că este unul dintre cele mai populare localuri din Vamă.
Un alt restaurant recomandat în stațiune este La Frontiera, al cărui meniu variază de la preparate pe bază de pește la pizza și mici.
De la cherhana la bistrouri
Mulți spun că cea mai bună mâncare din sudul Litoralului poate fi încercată la „Micul Golf“ din stațiunea 2 Mai, așa că, dacă ajungeți în zonă, opriți-vă și la această cherhana. Clienții recomandă hamsiile marinate și calcanul. Prețurile sunt acceptabile, chiar dacă porțiile nu sunt foarte generoase. Ar fi de menționat că există puține feluri de mâncare ce costă sub 10 lei. Are un minus la servire, din cauza întârzierilor cu care se aduce mâncarea. Și dacă cherhanaua nu convinge, puteți încerca diferitele bistrouri din Mangalia, de exemplu.
Unul foarte popular în rândul turiștilor cazați în această stațiune este Marinas, situat în apropierea portului. Se servește mâncare internațională, inclusiv românească. Tot în Mangalia aveți și varianta Tavernei Piraților, un restaurant cu bucătărie internațională.
Unde mâncăm în Neptun-Olimp
Pe malul lacului Tatlageac, puteți mânca la Casa cu Stuf, o pensiune-restaurant situată la intrarea spre Olimp. Multe feluri de mâncare servite aici au la bază pește.
Dacă nu vă încântă ideea, o altă opțiune este Antik, o terasă-restaurant ce se pretinde a fi cu specific tătăresc, deși păstrează în meniu și preparate precum pizza, ciorbe și cartofi. Lipită de aceasta este cafeneaua Efendi, un loc bun pentru a încerca pentru prima oară un „suberec“ (plăcintă tătărească cu carne) adevărat. Restaurantul este deservit de tătari, iar patronul a avut grijă ca meniul să includă și o scurtă istorie a tătarilor din Dobrogea, dar și descrierile felurilor de mâncare servite.
Bugetul pentru un prânz la Antik trebuie să fie măricel, mai ales dacă sunteți interesați să faceți cunoștință cu bucătăria tătărească.
Pentru gurmanzi, cu desert și o băutură, nota de plată poate ajunge la 150 de lei.