Şeful ANEIR a prezentat pentru Capital motivele care stau la baza acestei grave acuzaţii aduse bancherilor şi guvernanţilor.
Bancherii s-au făcut “băieţi deştepţi”
Mihai Ionescu afirmă că bancherii din România au preluat modelul “băieţilor deştepţi” din comerţul cu energie. “ În ultima vreme, bancherii fac afaceri doar cu statul: fie finanţează statul, cumpărând obligaţiuni emise de Ministerul Finanţelor şi aşteptând dobânzile mari şi sigure, fie acordă credite agenţilor economici doar dacă aceştia prezintă garanţii de stat“-spune Ionescu. Acesta ţine să consemnăm faptul că, la majoritatea băncilor, dosarele de creditare depuse de exportatori sunt analizate luni de zile, se cer zeci de documente şi se percep fel de fel de comisoane, după care se decide respingerea dosarelor. “Trimit o hârtie, în care scriu că dosarul a fost respins, fără nicio explicaţie. Eu i-am sfătuit pe exportatori să dea băncile în judecată şi să le ceară daune “- ne-a declarat Mihai Ionescu.
Pe de altă parte, şeful ANEIR spune că la analizarea dosarelor de creditare băncile nu iau în considerare comenzile ferme ale partenerilor externi prezentate de exportatori. “Pe bancherii noştri îi interesează doar garanţiile şi comisioanele. Am fost recent în mai multe ţări europene, unde am constatat pe viu efectele crizei economice. Practic, acolo este o criză de comenzi. Or, România are comenzi, dar este în criză de finanţare, pentru că băncile refuză să-i crediteze pe exportatori. Cineva trebuie să intervină, să deblocheze această situaţie“- spune Mihai Ionescu.
Guvernul şi-a încălcat toate promisiunile
Şi guvernanţii, care în campaniile electorale declarau sus şi tare că vor sprijini exporturile, că înţeleg importanţa acestora pentru economia naţională ş.a.m.d, acum ignoră cerinţele exportatorilor -declară Ionescu. De exemplu, sub motivul reorganizării şi eficientizării administraţiei centrale, Guvernul a desfiinţat Centrul Român de Promovare a Comerţului Exterior şi a Investiţiilor Străine(CRPCIS). O parte din personal a trecut la Ministerul Marilor Proiecte, o parte la Ministerul Economiei. “Dar, această reorganizare nu a fost bine pregătită şi de zece luni se tot încearcă stabilirea unor proceduri prin care echipa de la MEC să demareze programul de promovare a exporturilor. Ca urmare, plăţile sunt blocate din toamna anului trecut. Unele firme orgnizatoare au blocate milioane de lei, pentru care plătesc dobânzi, altele au dat faliment sau refuză să mai participe la licitaţiile de organizare a târgurilor internaţionale şi a misiunilor economice externe”- declară Ionescu. De asemenea, acesta acuză Guvernul că nu şi-a onorat promisiunea de a aloca la rectificarea bugetară două milioane de lei pentru Programul de Susţinere a Exporturilor -2013, dar că, “în schimb, a găsit bani pentru achiziţionarea unei aeronave de protocol pentru Preşedinţie şi Guvern”.
În opinia lui Mihai Ionescu, o altă dovadă că Guvernul îi tratează cu indiferenţă pe exportatori constă în ceea ce se întâmplă în ultima vreme la Consiliul de Export. “HG nr 486/2004, care reglementează organizarea şi funcţionarea acestui organism , prevede ca din partea Executivului să participe la lucrări secretarii de stat. Or, de un an de zile, cu câteva excepţii, sunt trimise persoane fără nicio putere de decizie, ceea ce diminuează capacitatea de decizie a întregului Consiliu, precum şi eficienţa măsurilor adoptate”- ne-a declarat şeful ANEIR.
Nu în ultimul rând, acesta a ţinut să precizeze că, în toamna anului 2012, Guvernul a schimbat conducerea Eximbank, exclusiv pe criterii politice, noua echipă nefiind pregătită astfel încât predarea-preluarea să se facă din mers. “Echipa este şi azi incompletă, pentru că nu au reuşit să găsească o persoană calificată pentru funcţia de vicepreşedinte la Eximbank, toate propunerile făcute fiind respinse de BNR” -a spus Mihai Ionescu.
Casetă:
Scăderea importului afectează exportul
Exporturile realizate în semestrul I din acest an au fost de 23,7 miliarde de euro, iar importurile au fost de 26,2 miliarde de euro. Rezultă un deficit comercial de 2,5 miliarde de euro, mai mic cu două miliarde de euro faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Tendinţa se menţine şi în prima parte a semestrului II. Însă, şeful ANEIR atrage atenţia că scăderea importurilor nu este neaparat benefică, pentru că cele mai multe exporturi se realizează pe baza materiilor prime, materialelor, semifabricatelor sau diverselor componenete de import. “Importurile sunt pe minus de 14 luni din ultimele 19, dar acest lucru trebuie să ne dea de gîndit în perspectiva evoluţiei viitoare a exporturilor “-consideră Mihai Ionescu. De asemenea, în structura exporturilor trebuie să scadă ponderea materiilor prime şi să crească cea a produselor manufacturate, cu valoare adăugată şi aducătoare de profit.
Mihai Ionescu, ANEIR: “Exportatorii, sabotaţi de bănci şi de Guvern”
1 septembrie 2013, 21:59
Ultima modificare în 2 septembrie 2013, 00:59
Secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România, Mihai Ionescu, afirmă că, în ultima perioadă, guvernanţii şi bancherii îi sabotează pe exportatori.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Serviciile de informaţii americane au lansat 231 de atacuri cibernetice în 2011
- Gigi Becali ar putea fi mutat la un alt penitenciar
- Senatorul John McCain vrea un angajament militar american ambiţios şi nu doar lovituri ”chirurgicale”
- DEZASTRU IN CHINA: Scurgere de amoniac lichid la Shanghai, cel puţin 15 morţi
- Putin: Acuzaţiile privind folosirea de arme chimice de către regimul sirian, o ‘absurditate totală’
- România va exporta din nou carne de porc în China
- Siria se aşteaptă la un atac ‘în orice moment’
- Protest pe pârtia de schi Transalpina
- FOTO Cum arată orașul din deșertul Nevada, construit de 68.000 de oameni
- PROPUNERE Relaxare fiscală pentru 2014. Va accepta Victor Ponta?