Serviciile de informaţii americane au lansat 231 de atacuri cibernetice în 2011, care au vizat în special Iranul, Rusia, China şi Coreea de Nord, scrie în ediţia sa de sâmbătă Washington Post, pe baza documentelor furnizate de fostul colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), Edward Snowden, relatează AFP.
‘Aceste dezvăluiri (…) oferă noi dovezi că ‘războinici cibernetici’ din ce în ce mai numeroşi ai administraţiei Obama se infiltrează în reţele informatice din străinătate şi le perturbă funcţionarea’, scrie Washington Post, referitor la dezvăluirile privind bugetul secret al serviciilor de informaţii americane făcute de Edward Snowden.
În plus faţă de aceste atacuri cibernetice, experţi ‘intră în reţele străine pentru a le pune sub un control american discret’, scrie ziarul, menţionând un program numit GENIE al cărui buget se ridică la 652 de milioane de dolari.
‘Până la sfârşitul anului, GENIE ar trebui să controleze cel puţin 85.000 de softuri instalate în calculatoare alese strategic în întreaga lume’, faţă de circa 21.000 în anul 2008, conform documentelor consultate de ziar.
‘Documentele furnizate de Snowden şi interviuri cu foşti oficiali americani arată o campanie de intruziune informatică mult mai amplă şi mai agresivă decât s-a crezut până în prezent’, scrie Washington Post.
Printre cele 231 de atacuri cibernetice din 2011, conform documentelor bugetare, ‘aproape trei sferturi au vizat obiective de mare importanţă din Iran, Rusia, China şi Coreea de Nord, precum şi activităţi cum ar fi proliferarea nucleară’, adaugă cotidianul.
Statele Unite au solicitat în mod repetat în ultimele luni Chinei să-şi oprească activităţile de piraterie informatică, însă ‘serviciile de informaţii americane folosesc în mod obişnuit în lumea întreagă programe construite de către guvern care diferă foarte puţin în funcţionarea lor de ‘ameninţările persistente avansate’ pe care oficialii americani le atribuie Chinei’, scrie cotidianul.
Principala diferenţă, explică responsabilii, ‘este că Beijingul fură secrete industriale americane pentru câştig financiar’, subliniază Washington Post.
Sursa: Agerpres