Un anunţ similar a făcut şi complexul comercial ,,Cora’ din Bacău, care a ieftinit toată gama de produse de panificaţie chiar cu o zi înaintea reducerii TVA.
‘Pambac apreciază apariţia noilor reglementări legale ca un pas important făcut de stat în direcţia însănătoşirii unei industrii româneşti sufocate de o evaziune fiscală ajunsă la cote incredibile, de până la 70%. Reacţia noastră pozitivă la apariţia acestei decizii include o reducere a preţului la produsele de panificaţie care va fi mai mare decât aplicarea cotei de TVA redus de 9 la sută’,a declarat, duminică, pentru AGERPRES, Cătălin Grigoriu, directorul general al companiei.
Potrivit acestuia, firma din Bacău doreşte ca ‘această reacţie’ să fie atât ‘o dovadă a disponibilităţii Pambac de cooperare pozitivă la orice măsură legislativă votată pentru formarea unei pieţe concurenţiale corecte’ şi, de asemenea, una ‘de preţuire pentru consumatori’, cărora speră să le poată acorda ‘mereu cele mai bune oferte’.
Pambac, una dintre cele mai mari companii naţionale în domeniul morăritului, panificaţiei, pastelor şi amelioratorilor pentru panificaţie, este lider pe piaţa băcăuană de panificaţie, deţinând o reţea de 13 magazine unde se vând produselor de panificaţie, de patiserie şi de cofetărie. Firma are o tradiţie de 45 de ani în morărit şi panificaţie, pâinea Pambac fiind prima opţiune de cumpărare pentru majoritatea consumatorilor băcăuani.
Producătorul din Bacău deţine brandurile ‘Pambac’, ‘Grania’, ‘Gata’, ‘Flavora’ şi ‘K7’, cu care ocupă cote de piaţă situate în Top 3 naţional în domeniile paste făinoase, făină, mălai. Firma comercializează, de asemenea, produse industriale de morărit şi amelioratori pentru procesatorii din România.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, preciza, joi 29 august, că fiecare comerciant are libertatea de a stabili, la pâine, preţul pe care îl doreşte.
Asociaţiile profesionale şi-au anunţat intenţia de a recomanda membrilor reducerea preţurilor în paralel cu scăderea de TVA.
Acest fapt, a spus Chiriţoiu, ‘este un lucru firesc’, iar Consiliul Concurenţei s-ar sesiza numai dacă asociaţiile ar impune preţuri anume, prin încălcarea legilor concurenţei.
Pâinea şi specialităţile din panificaţie fără umplutură au, de duminică, TVA de 9% (redusă de la 24%), potrivit unui Ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Ministerului Finanţelor Publice, publicat în data de 28 august în Monitorul Oficial.
Ordinul defineşte care sunt produsele cărora li se va aplica o cotă redusă de TVA de 9%.
‘Prin pâine se înţelege produsul preparat dintr-un aluat obţinut din diferite sortimente de făină, utilizate în amestec ori singure, cu sau fără alte ingrediente, frământat cu apă, afânat prin fermentaţia drojdiei şi precopt/copt, inclusiv în stare congelată, dar la care nu s-au adăugat miere, ouă, brânză sau fructe şi care are un conţinut de zahăr şi de grăsimi în substanţă uscată de maximum 5%, din greutate’, se menţionează în Ordin.
De asemenea, vor avea o cotă redusă de TVA produsele de panificaţie care au compoziţia pâinii, aşa cum este definită în ordin, respectiv cornurile, chiflele, batoanele, covrigii, minibaghetele, franzeluţele şi împletiturile, dar care se încadrează în grupa produse de brutărie la codul CAEN/CPSA 1071.
Potrivit Ordinului, covrigii se încadrează în aceste prevederi, indiferent de gramaj sau dacă sunt sau nu sunt afânaţi prin fermentaţia drojdiei, în schimb produsele cu umplutură de orice fel nu se încadrează în categoria produselor de panificaţie pentru care se va aplica o cotă redusă de TVA.
Sursa: Agerpres