Astfel, potrivit ultimului studiu Biblionet, peste 75% dintre utilizatorii bibliotecilor publice  sunt alfabetizați digital, respectiv știu să utilizeze un calculator și să caute informații pe Internet. Cu toate acestea, peste 40% dintre participanții la studiu au declarat că nu au folosit niciodată Internetul.

Studiul a fost realizat de Cult Market Research, pentru Fundația IREX România, în perioada august – septembrie a.c.. Eșantionul a inclus 3.000 de respondenți din mediul rural și urban mic, la nivel național, care folosesc serviciile bibliotecilor din programul Biblionet, o inițiativă a Fundației Bill & Melinda Gates.

Potrivit aceluiași studiu, 41% dintre utilizatorii bibliotecilor din mediul rural folosesc internetul regulat (cel puțin odată pe săptămână) și 35% îl folosesc frecvent (zilnic). Numai 3% accesează internetul de la bibliotecă de câteva ori pe an și 6% aproape deloc.

Aproape 3.000 de bibliotecari din țară au fost pregatiți în cadrul programului Biblionet să țină cursuri de utilizare a computerului și internetului pentru o alfabetizare digitală de bază. Astfel, se explică procentul de 84% dintre utilizatori care au declarat că au fost pregătiți, respectiv ajutați de un bibliotecar pentru a utiliza mai bine calculatorul sau internetul.