„Discuţiile de azi (joi – n.r.) din Comisia pentru Industrii, provocate de impactul liberalizării preţurilor la energia electrică şi gaze naturale asupra pieţei, au pus în evidenţă necesitatea unei intervenţii rapide în calendarul acestui proces, în sensul că actorii industriali, marii consumatori, doresc o decalare a termenului de finalizare a creşterii preţurilor pentru anul 2015, în loc de aprilie 2014„, a spus preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, amânarea calendarului nu poate rezolva problemele de competitivitate şi de lipsă de eficienţă din majoritatea ramurilor industriale, dar va crea un respiro pentru un plan de acţiune al acestor agenţi economici în vederea realizării de investiţii pentru capacităţi tehnologice de înaltă eficienţă ca să-şi reducă consumurile şi, implicit, factura la energie.
Referindu-se apoi la reducerea drastică a consumului de gaze naturale, constatată în ultimele luni, care a permis reducerea importului şi crearea de rezerve bazate cu precădere pe producţia internă, deputatul Iulian Iancu a subliniat reversul acestei situaţii aparent favorabile, conform aceleiași surse.
”Scăderea dramatică a consumului de gaze naturale (în industrie – n.r.) nu a eliminat importul, care a fost de 8-9%, la preţuri de peste 400 dolari la mia de metri cubi. Aşadar, într-o situaţie de prăbuşire a consumului nu a scăzut importul de gaze naturale, ceea ce trage un semnal de alarmă asupra faptului că orice politică industrială, orice strategie în domeniul relansării activităţilor industriale va trebui să aibă în vedere şi o creştere a consumului de gaze naturale, implicit a importului, cu influenţă asupra costurilor şi competitivităţii produselor industriei româneşti”, a mai declarat Iancu.
În discuţiile din Comisie, reprezentanţii Romgaz au estimat că repornirea tuturor combinatelor chimice ar majora cu până la 20-25% consumul de gaze naturale, creştere care nu ar putea fi acoperită imediat din actualele rezerve.
Potrivit opiniei reprezentantului OMV-Petrom, prin apariţia pe piaţă a unor noi furnizori, prin creşterea nivelului producţiei şi scăderea în continuare a consumului s-ar putea ajunge, la nivelul anului 2015, la eliminarea totală a importurilor de gaze naturale.
Între propunerile analizate de deputaţi s-a aflat şi operarea unor modificări legislative, precum cele referitoare la consumatorul vulnerabil, la ”preluarea în integralitate a prevederilor Directivei Europene privind energia electrică şi gazele naturale” sau la ”modul de distribuire a sumelor provenite din creşterea preţului la gazele naturale”, potrivit Agerpres.