„Relaxarea“ este un business de cinci-șase milioane de euro: masaje orientale, aromaterapie, tratamente cu praf de diamant sau foiţă de aur şi mult potențial de profit
Mult pomenita criză financiară, creşterea nivelului de stres la locul de muncă şi stricteţea programelor fac din şedinţele de aromaterapie, cu muzică de relaxare şi lumânări parfumate, o promisiune de vis. Aşa să face că numărul spa-urilor s-a dublat în ultimii cinci ani: în România există în jurul a 60 de centre spa, dintre care vreo 25 arată ca „un spa în adevăratul sens al cuvântului“, după cum estimează Liliana Paraipan, cea care controlează afacerea Eden Spa.
Anual, aproximativ 100.000 de români se răsfaţă la spa, conform datelor deţinute de portalul www.desprespa.ro, care estimează piaţa locală la circa şase milioane de euro. „A crescut dorinţa românilor de a se relaxa (…) În aceste vremuri tulburi, am realizat că trebuie să ne gândim şi la noi, asta însemnând nu doar să rezolvăm probleme strict economice, care sunt necesare pentru supravieţuire, ci am conştientizat că e important şi cum ne simţim şi cum reuşim să facem faţă la toate aceste solicitări“, explică dr Ștefan Jianu, coproprietar Bali Spa Cornu, un resort de relaxare, slăbire, wellness şi detoxifiere. Medicii esteticieni Dana şi Ştefan Jianu au investit peste două milioane de euro în două spa-uri medicale – Pro Estetica Medical Spa în București şi Pro Estetica Sana-Bali la Cornu, o localitate situată în apropierea terenului de golf de la Breaza. Centrul de la Cornu a fost gândit încă de la început ca un loc special, unde fiecare lucru – de la mâncare până la decoruri şi tratamente – este făcut în stil balinez; preţurile serviciilor la spa încep de la 110 lei pentru un masaj facial de o jumătate de oră şi pot să depăşească 200 de lei, pentru un ritual marin de revitalizare şi reîntinerire a corpului (130 min.) sau o împachetare cu vin roşu, plus masaj balinez şi masaj facial (90 min). Şi pragul celui mai mare centru de acest tip din Bucureşti – Orhideea Spa – este trecut săptămânal de 1.400 de clienţi.
„Cea mai aglomerată zi este lunea, iar cea mai slabă e sâmbăta. Valoarea medie a unui abonament este de 70 euro pe lună“, spune Roxana Vişan, director de marketing Orhideea Spa. Aici, un masaj pe scaun ergonomic special, de exemplu, bun pentru detensionare musculară şi refacere post-efort (15 min.) costă 35 de lei, iar unul antistres ajunge la 75 de lei. În altă ordine de idei, argumentele unei investiţii pe piaţa de spa sunt numeroase: atât femeile, cât şi bărbaţii încep să fie mai atenţi la felul cum arată şi mai ales cum se simt; revistele de consum şi ziarele alocă spaţii extinse articolelor legate de o viaţă sănătoasă; consumatorii de servicii de beauty şi wellness devin mai sofisticaţi, lucru care permite dezvoltarea pe această nişă.