Exploatarea de la Roșia Montană a reușit să împartă în două tabere atât România cât și USL. Asumarea răspunderii proiectului de lege ar putea duce chiar la căderea Guvernului.
Aprobat în regim de urgență, la finele lunii august, de către guvernul Ponta, proiectul de lege privind proiectul minier de la Roșia Montană a reușit, în ultimele zile, să scoată în stradă atât opozanți, cât și localnici ai exploatării zăcămintelor aurifere din Munții Apuseni.
Mai mult, proiectul minier a ajuns o reală dispută între cele două mari partide care formează coaliția de guvernare. Crin Antonescu, președintele Senatului și copreședinte al USL, a declarat că liberalii se opun acestui proiect, dar i-a cerut premierului social-democrat să-și asume răspunderea în fața Parlamentului. Pare greu de crezut că situația poate degenera până la aprobarea unei moțiuni de cenzură care ar duce la căderea Guvernului. Totuși, proiectul a reușit să împartă chiar și PSD în două tabere. Mai mult, scindarea pare că are loc chiar până la nivelul persoanei. Victor Ponta a precizat recent că din funcția de premier trebuie să susțină proiectul, dar din postura de parlamentar va vota împotrivă. Așa că premierul a decis să lase la latitudinea parlamentului luarea unei decizii finale. Mai tranșant a fost ministrul marilor proiecte, Dan Șova, care a menționat, joi, că dacă votul va fi public atunci va vota pentru Roșia Montană, dar dacă va fi un vot politic, se va opune proiectului.
Declarația ministrului a fost făcută în cadrul unei conferințe în care, împreună cu Victor Ponta, a făcut publice mai multe date din acordurile semnate cu Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC). Potrivit premierului, compania canadiană a realizat până acum investiții de 550 mil. euro. Dacă parlamentarii se opun proiectului, statul român va fi nevoit să aloce 500 mil. euro pentru ecologizarea zonei și protecția patrimoniului. Totodată, investitorul se va putea adresa în instanță pentru a cere despăgubiri, care potrivit premierului s-ar putea ridica la 2 mld. euro. Scandalul politic din parlament s-a văzut imediat pe bursa de la Toronto, acțiunile Gabriel Resouces scăzând cu 40% în două zile. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile, având în vedere interesele economice și politice ale proiectului, dar mai ales declarația lui Antonescu care a spus că Ponta „a început un joc destul de parşivel“.
"Acest articol a apărut în ediţia print numărul 37 a revistei Capital din săptămâna 16 -22.09.2013"