După 5 luni în care redeschiderea complexului industrial Kaesong părea imposibilă, astăzi, sud coreeni au trecut granița și și-au reînceput activitatea în Coreea de Nord.
Complexul a fost deschis în 2004 ca un simbol al cooperării inter coreene, scrie AFP. Oamenii de afaceri sud coreeni au trecut luni granița. Potrivit declarațiilor oficialilor din Coreea de Sud, 820 de manageri și muncitori au intrat în Coreea de Nord, peste 400 dintre ei urmând să-și petrească noaptea în țara vecină pentru a supraveghea începerea operațiunilor la complexul Kaesong. Nordul a acceptat cererea Sudului de a permite investitorilor străini să se întoarcă la Kaesong, acesta din urmă privind acceptul ca o garanție că ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 5 luni nu se va repeta.
Cum arată zona
De aproape o decadă, complexul din zona demilitarizată a Coreei de Nord a fost o dovadă a reconcilierii, un test care prezintă cum ar arăta reunificarea celor două țări.
Din centrul orașului Kaesong, pe drumul către zona industrială de la periferie sunt case simple, cu țigle pe acoperiș. La intrarea în parcul de fabrici se găsesc stații de benzină pentru Hyundai, două magazine de proximitate ce au în față mese de plastic, respectiv o sucursală a băncii sud-coreene Woori Bank. Semnele și panourile ce îndrumă vizitatorii sunt în engleză și coreeană, iar străzile au benzi pentru biciclete. Nimic din ce-i descris mai sus nu se regăsește în restul Coreei de Nord. Complexul are semafoare, spre deosebire de centrul orașului, însă traficul nu este mare și se rezumă, în principal, la ”shuttle bus-rile” Hyundai care transportă muncitorii nord coreeni, respectiv mașini precum Kia, Hyundai și Ssangyong, conduse de managerii sud coreeni.
Complexul, rezultat al deciziei dintre foștii liderii coreeni -Kim Jong Il și Kim Dae Jung- , în urma summitului istoric din 2000, a fost construit în 2003, prima fabrică fiind inaugurată în decembrie 2004. Planul prevedea ca firmele sud coreene să construiască 500 de fabrici ca parte a înțelegerii prin care Sudul ajuta la dezvoltarea economiei Nordului.
Astăzi, circa 120 de companii sud coreene au fabrici în zonă și angajează aproximativ 51.000 de nord coreeni, în mare parte femei, transformând complexul în cel mai mare angajator din Kaesong, cel de-al treilea mare oraș al țării. Pantofii și hainele reprezintă 70% din bunurile produse în aceste fabrici. Sute de sud coreeni administrează fabricile, unii dintre ei locuind în Kaesong, alții traversează zilnic granița. Bunurile, materia primă și mâncarea sunt aduse cu camionul în fiecare dimineață. Același mijloc de transport părăsește localitatea seara, cu produsele finite.