România îi răsplăteşte pe investitorii în obligaţiuni cu cele mai bune randamente de pe pieţele emergente, pe fondul aşteptărilor privind reducerea dobânzii de politică monetară şi încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, transmite Bloomberg.
În perioada care a trecut după data de 22 mai 2013, când Ben Bernanke a afirmat că banca centrală a SUA ar putea reduce programul de relaxare cantitativă, obligaţiunile în lei s-au apreciat cu 1,8%, acesta fiind cel mai mare avans înregistrat în indicele obligaţiunilor în monedă naţională ale statelor emergente calculat de JPMorgan Chase & Co. În aceeaşi perioadă, indicele compozit global a înregistrat o scădere de 3,8%. De asemenea, potrivit indicilor Bank of America Merrill Lynch, obligaţiunile în lei au oferit randamente pozitive în 19 din ultimele 20 de luni. În schimb, obligaţiunile în zloţi polonezi au înregistrat evoluţii negative în cinci din ultimele opt luni.
România îi atrage pe investitori cu reducerea cheltuielilor şi finalizarea unui acord stand by în valoare de patru miliarde de euro cu Fondul Monetar Internaţional. În plus, inflaţia a atins cel mai scăzut nivel din ultimele 13 luni ceea ce permite Băncii Naţionale să reducă dobânzile pentru a susţine relansarea economiei iar Guvernului să-şi suplimenteze sursele de finanţare cu o vânzare de obligaţiuni în valută.
‘Nu sunt multe bănci centrale de pe pieţele emergente care să continue un ciclu de relaxare a politicii monetare’, a declarat analistul Royal Bank of Scotland Group Plc, Abbas Ameli-Renani. ‘Credibilitatea României este bună în rândul investitorilor internaţionali’, a adăugat analistul.
Potrivit datelor Bloomberg, România, Rusia şi Chile sunt singurele pieţe emergente unde dobânda de politică monetară ar urma să scadă cu cel puţin o jumătate de punct procentual în următoarele patru luni.
‘Obligaţiunile în lei ar trebui să fie printre cei mai buni performeri în următoarele 12 luni’, a declarat, la rândul său, Martin Marinov, analist la Raiffeisen Kapitalanlage. Marinov susţine că emisiunea de eurobonduri de săptămâna trecută semnalează faptul că România şi-a asigurat finanţarea externă pentru acest an.
Cu toate acestea, analiştii avertizează că România este sensibilă la o modificare a sentimentului extern, în cazul în care Rezerva Federală a SUA decidă să recurgă la o reducere abruptă a măsurilor de stimulare. Analiştii de la Erste Group Bank AG estimează că randamentul obligaţiunilor de stat în lei cu maturitatea la cinci ani ar putea creşte peste nivelul de 5,5%, faţă de 4,65% în şedinţa de marţi, comparativ cu un randament de 3,83% pentru titlurile poloneze cu o maturitate similară şi 5,48% pentru obligaţiunile ungare.
România beneficiază în prezent de un rating ‘Baa3’ (cel mai scăzut calificativ de tip investment grade) din partea Moody’s Investors Service, în timp ce Standard & Poor’s îi atribuie un rating ‘BB plus’, cel mai bun calificativ din categoria junk. Recent, Fitch Ratings a confirmat ratingul României la ‘BBB minus’ cu perspectivă stabilă. ‘BBB minus’ este primul rating din categoria calificativelor care plasează un stat în rândul ţărilor cu risc scăzut pentru investiţii (investment grade).
Sursa: Agerpres