‘Legea falimentului persoanelor fizice ar putea să treacă prin Parlament şi să fie adoptată în cel puţin un an de acum înainte, realist vorbind. Principalele obstacole sunt legate de poziţia Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional care au dat un nu pentru acest proiect de lege. Asociaţia Română a Băncilor le-a trimis o scrisoare prin care le-a atras atenţia că nu este momentul potrivit pentru a fi adoptată Legea falimentului persoanelor fizice şi aceste instituţii au venit cu o poziţie oficială în care au spus că nu este cazul să ne gândim la adoptarea acestei legi’, a explicat Mircea Grosaru.
Acesta a declarat că este încrezător şi că speră să-i convingă pe cei de la FMI şi BM că este momentul adoptării unei astfel de legi. ‘O să trimitem o scrisoare oficială Băncii Naţionale de la Camera Deputaţilor în care vom solicita să ni se transmită nişte date oficiale ale Băncii Naţionale pentru că vrem să ştim câte sunt persoanele din România care au datorii mai mari de 10.000 de euro la bănci şi pe care nu le-au achitat. În funcţie de răspunsul lor o să ştim acum câţi potenţiali clienţi la falimentul persoanelor fizice avem ca să putem să facem o previziune şi pentru instanţă, pentru că se aglomerează instanţele de judecată’, a spus Mircea Grosaru.
Potrivit deputatului citat, Codul insolvenţei ar putea în vigoare la 1 ianuarie 2016 însă trebuie dezbătut împreună cu Legea falimentului persoanelor fizice şi nu separat pentru că este un capitol foarte important.
Sursa: Agerpres