Anastasiades susţine că Ciprul va îndeplini în cel mai înalt grad acordul convenit cu creditorii internaţionali, iar obiectivul de bază îl reprezintă crearea unui sistem financiar stabil, reducerea şomajului şi stimularea creşterii economiei.
‘Ceea ce este, de asemenea, important este comportamentul ciprioţilor – responsabil, fără reacţii, greve, turbulenţe’, a adăugat şeful statului cipriot.
Declaraţiile sale vin după ce, luni, Fondul Monetar Internaţional a aprobat eliberarea următoarei tranşe de 84,7 milioane de euro (113,1 milioane de dolari) din programul de asistenţă financiară în valoare de 10 miliarde de euro destinat Ciprului.
Observând progresele lăudabile în implementarea acordului de asistenţă financiară, şeful FMI, Christine Lagarde, a declarat că Executivul de la Nicosia a făcut paşi importanţi spre restabilirea stabilităţii financiare.
Până în acest moment, Ciprul a primit de la creditorii internaţionali aproximativ 169,4 milioane de euro (226,2 milioane de dolari) din programul de asistenţă financiară.
Vineri, miniştrii de Finanţe din zona euro şi-au dat acordul pentru eliberarea următoarei tranşe de 1,5 miliarde de euro din programul de ajutor destinat Ciprului.
După lungi negocieri, reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional au acceptat, la finele lunii martie, să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări etc.) şi a restructurării drastice a sectorului său financiar. Ciprul a devenit, astfel, a cincea ţară din cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania.
Economia Ciprului a înregistrat, în trimestrul doi din 2013, cel mai semnificativ declin anual de la mijlocul anilor ’70, conform datelor oficiale publicate recent de autorităţile de la Nicosia.
Produsul Intern Brut al Ciprului s-a contractat cu 5,9% în perioada aprilie – iunie 2013, faţă de perioada similară din 2012. Comparativ cu primele trei luni din 2013, economia a înregistrat în trimestrul doi o scădere de 1,8%, al optulea trimestru consecutiv de declin.
Conform estimărilor Comisiei Europene, BCE şi FMI, economia Ciprului ar urma să înregistreze un declin de 8,7%, în 2013, de 3,9%, în 2014, înainte de a reveni pe creştere în 2015.
Sursa: Agerpres