În aprilie 2013, o delegaţie a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, condusă de ministrul Daniel Constantin, s-a aflat la Ankara. Scopul principal al vizitei l-a constituit tocmai deblocarea tranzitului cu ovine pe teritoriul Turciei. În urma negocierilor, delegaţia MADR a obţinut acordul în privinţa tranzitului pe teritoriul Turciei a carcaselor de ovine, cu retragerea materialelor cu risc specificat (ochi, creier, măduvă). De asemenea, s-au conturat premisele ca, prin discuţii ulterioare, să fie eliminate total restricţiile de tranzit pe teritoriul Turciei şi chiar posibilitatea exportului de ovine în această ţară, în conformitate cu principiul regionalizării, care prevede exportul de ovine din judeţele libere de scrapie. Din datele ANSVSA, rezultă că România ar putea exporta ovine vii şi carcase din 19 judeţe.
Potrivit Biroului de Presă al Guvernului, Ponta va avea întrevederi cu Recep Tayyip Erdogan, Primul-Ministru al Republicii Turcia; Abdullah Gul, Preşedintele Republicii Turcia şi Cemil Çicek, Preşedintele Parlamentului Republicii Turcia. De asemenea, miniştrii de resort care îl vor însoţi pe primul-ministru vor avea întrevederi cu omologii lor turci, în vederea dezvoltării proiectelor comune dintre cele două state. “Vizita primului-ministru Victor Ponta la Ankara are drept scop asigurarea continuităţii dinamicii dialogului bilateral la nivel înalt şi consolidarea cooperării bilaterale, în contextul Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări, semnat în decembrie 2011. În martie 2013 a fost semnat şi Planul de Acţiune, care concretizează acţiunile prevăzute în Parteneriatul strategic”- precizează comunicatul Guvernului.
De notat că Turcia este primul partener comercial al României din afara UE şi din cadrul statelor membre OCEMN şi al 5-lea partener în cadrul schimburilor internaţionale totale.