Congresul Statelor Unite a luat măsuri decisive, dând Guvernului instrumentele potrivite pentru a gestiona criza financiară.
‘Dacă unele dintre cele mai mari firme de pe Wall Street ar cădea săptămâna acesta, cred că ar fi foarte dificil pentru preşedinte şi pentru secretarul Trezoreriei să convingă Congresul să angajeze banii contribuabililor’, a afirmat Tucker, la evenimentul organizat de London School of Economics.
Acesta a recomandat ca, în cazul altei crize financiare, Banca Angliei ‘să se dea la o parte’ şi să lase America să închidă instituţiile, chiar dacă au operaţiuni în Londra.
Paul Tucker, care va pleca de la Banca Angliei în toamnă pentru o carieră academică în SUA, a atacat lobby-ul industriei bancare, care solicită reguli mai blânde privind capital, şi a apreciat că adoptarea unor astfel de reglementări ar afecta stabilitatea pieţelor financiare.
Oficialul BoE a cerut băncilor să aibă un rol mai constructiv în crearea de reglementări, care să le facă mai solide şi să răspundă pentru faptele lor în viitor.
Comitetul de Stabilitate Financiară (FSB) a publicat anul trecut şi lista celor 29 de bănci considerate ‘prea mari pentru a da faliment’ (too big to fail) şi care vor trebui să îndeplinească cerinţe de capital mai stricte, conform noilor măsuri adoptate la reuniunea G20 de la Cannes.
FSB a apreciat că reglementările mai stricte pentru aceste bănci, care trebuie să ajungă până în 2019 la un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 9,5%, vor reduce posibilitatea prăbuşirii lor şi vor limita efectele negative în eventualitatea falimentului.
Printre cele 29 de instituţii de creditare considerate de importanţă sistemică se află băncile franceze Societe Generale, Credit Agricole, BPCA, BNP Paribas, Dexia, banca italiană UniCredit, grupul olandez ING Bank, banca spaniolă Santander, băncile elveţiene UBS şi Credit Suisse, băncile britanice HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group, Barclays, băncile americane Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo, Bank of America, Citigroup, băncile germane Commerzbank şi Deutsche Bank, precum şi câteva bănci din Japonia şi China.
Sursa: Agerpres