Trăim vremuri istorice și nebunești în același timp. De teamă că piețele ar intra în sevraj, Federal Reserve se angajează să mențină turată la maximum tiparnița sa, un drog cu care a vrut inițial să atenueze durerile cumplite provocate de criză, dar fără de care piețele/investitorii nu mai pot trăi. De ceea ce se temeau, și anume reducerea stimulentelor de către Fed, au scăpat. Și astfel, s-a declanșat euforia generală pe Wall Street, care a marcat o o zi cu maxime ale tuturor timpurilor.
Ce bine că nu își revine piața muncii din SUA, ca piețele din întreaga lume să exulte. E bine că nu vin date economice prea bune, iar prognozele indică o creștere economică sub așteptăările inițiale, căci ar fi prăpăd pentru bursele drogate cu banii de la Fed.
Pentru că șomajul din SUA nu a coborât încă sub 6,5%, Ben Bernanke, președintele Fed, a spus că nu reduce programul de achiziții de active de la actualul nivel de 85 miliarde dolari pe lună.
Anunțul a declanșat sărbătoarea pe burse, care mai dăduseră un banchet la începutul săptămânii după ce revoluționarul Larry Summers, văzut ca dușman al tiparniței Fed, a anunțat că se retrage din cursa pentru președinția băncii central americane.
Astfel, deși înaintea anunțului lui Bernanke indicii Dow Jones și SP 500 erau pe minus, după marea veste au țâșnit spre maxime absolute, marcând un avans de peste 20% de la începutul acestui an.
Dow Jones a reușit să închidă miercuri în urcare cu 0,95%, până la aproape 15.676,95 puncte, iar S&P 500 a avansat cu 1,22%, până la 1.725,52 puncte. Ambii indici și-au depășit precedentele niveluri record, atinse în 2 august, de 15.658,36, respectiv de 1.709,67. Nasdaq compozit a urcat cu 1,01%, la 3.783,64 puncte.
Fed și-a redus prognoza de creștere economică a SUA, de la 2,3%-2,6%, la 2%-2,3%.
Deocamdată profeția lui Roubini se adeverește. El a spus în urmă cu aproape jumătate de an că piețele vor continua creșterile alimentate de Fed încă vreun an sau chiar doi, după care am putea asista la spargerea celei mari mari bule din istoria omenirii.