Numeroși economiști susțin că există o strânsă legătură între energia consumată de o țară și creșterea economică a acesteia. Cu alte cuvinte, utilizarea  unei cantităţi mai mari de electricitate reflectă o evoluţie bună a produsului intern brut. „Economia unei țări și consumul ei de energie, în special de electricitate, sunt legate. Schimbările pe termen scurt în consumul de electricitate sunt deseori corelate cu schimbări în PIB“, explică experții Administrației pentru Informații Energetice din Statele Unite (EIA).
Conform datelor INS, între ianuarie și iulie 2013 în România s-au consumat 28,97 GWh, cu 7,5% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut și cu 1,2% mai puțin decât în primele șapte luni din 2010, un an în care economia României era puternic lovită de recesiune. Cu toate acestea, același INS estimează că în primele șase luni ale lui 2013 PIB-ul României a crescut cu 1,8% față de primul semestru din 2012, iar diverși analiști prognozează o creștere economică anuală de 2%-2,5%.

Ceva pare a fi în neregulă, și cum datele privind consumul sunt greu de contestat, pot fi puse sub semnul întrebării ori calculele privind evoluția economiei, ori teoriile care corelează cantitatea de electricitate utilizată și PIB-ul. Unii oficiali cred că este vorba despre cea de-a doua variantă: „Constatăm un divorţ al celor două indicatoare. Consumul de energie nu mai este influenţat de creşterea economică, iar tendința va continua“, a declarat recent directorul general al Transelectrica, Ştefan Bucătaru. Mai ales că nici nu există programe guvernamentale care ar putea readuce pe creștere utilizarea de electricitate.
Explicația e simplă, cred reprezentanții Transelectrica. Ei spun că industriile mari consumatoare sunt înlocuite cu unele mai eficiente, mai ales că și directivele UE le împing treptat spre retehnologizare. Totodată, arată aceștia, se observă şi o reducere a consumului de electricitate pentru încălzire datorită anvelopării clădirilor.

Tot o scădere a consumului în următorii ani prevedea și președintele ANRE, Niculae Havrileț, prezent la SEE Energy Forum, afirmând că estimările anterioare au fost mult prea optimiste. Printre cauzele indicate de acesta se numărau și unele mai puțin îmbucurătoare: închiderea unor fabrici ori scăderea demografică. Scumpirea semnificativă a energiei livrate micilor consumatori (cu 30% față de 2012) ar putea fi responsabilă, la rândul ei, pentru cel puțin o parte din scădere.

O tendință de îndepărtare a ratei de creștere a consumului de electricitate de cea PIB a fost observată și la case mai mari: în economiile dezvoltate, prima este depășită în ultima perioadă de cea de-a doua, iar pe termen lung va reprezenta mai puțin de jumătate din rata de majorare a PIB, spun specialiștii EIA. Problema e că, în România anului 2013, PIB creşte teoretic, iar consumul energetic e la pământ. Ceea ce ar putea indica probleme serioase în economie, pe care statisticile încă nu pot sau nu vor să le arate.

"Acest articol a apărut în ediţia print numărul 37 a revistei Capital din săptămâna 16 -22.09.2013"

Click pe imagine pentru mărire