Studiile clinice ar putea aduce bani în plus în sistemul sanitar, dacă vor fi impozitate

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu intenţionează să treacă studiile clinice de la activitatea de cercetare, în cea comercială, pentru a aduce bani în sistem.

"România înregistrează legal studii clinice cam la jumătate din cele cât are înregistrate Bulgaria şi Ungaria. La o populaţie net superioară numeric. Asta înseamnă că ele nu se fac înregistrate legal, la suprafaţă. Şi vrem să introducem Academia de Ştiinţe Medicale în organizarea şi coordonarea lor, că până la urmă este o activitate importantă, să o scoatem din cea de cercetare şi s-o introducem ca activitate în partea comercială", a precizat ministrul.

Nicolăescu a menţionat că "studiul clinic este un act de vânzare-cumpărare de inteligenţă" care, evident, trebuie taxat cu TVA, care să rămână la dispoziţia Ministerului Sănătăţii.

"Ungaria are studii clinice anuale la circa un miliard de euro. România ar putea să aibă cu mult mai mult. Puneţi 24% TVA şi vedeţi ce bani se pot aduce în sistem numai de aici. Şi pe care să-i lăsăm la dispoziţia sistemului. (…) Deci este o altă sursă la care ne gândim şi care se poate realiza cu sprijinul dvs.," a spus ministrul.

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi a adăugat, pe acest subiect, având şi experienţă europarlamentară, că studiile clinice, ca parte a reformei sanitare, ţin şi de Agenţia Naţională a Medicamentului. În condiţiile în care România a fost aleasă, alături de SUA, Israel etc, în studii multinaţionale, din păcate pacienţii români nu au avut şansa de a avea acces la un nou medicament foarte bun, pentru că, birocratic, în România, agenţia amintită nu a reuşit să ia "nişte aprobări strict formale", potrivit Agerpres.
Derapaje grave
În România se desfășoară în jur de 250 de studii clinice anual, pentru care sunt plătiți medicii investigatori și spitalul unde se desfășoară studiul, dar cele în care sunt plătiți și pacienții sunt mai puține.
În România au fost mai multe scandaluri legate de modul ilegal de desfăşurare a unor studii clinice: de pildă, în 2006, raportorii Comitetului Antitortură al Consiliului Europei au identificat la Spitalul de Neuropsihiatrie din Oradea  11 pacienţi-cobai pe care doctorii testau psihotrope fără voia lor. Al doilea astfel de caz, mult mai cunoscut, este cel al lui Corneliu Nedelcu, căruia un oftalmolog de la Spitalul CFR Iaşi i-a administrat un tratament în afara indicaţiei terapeutice.

"Companiile farmaceutice străine își încearcă psihotropele „pe capul” est-europenilor și al asiaticilor. La Spitalul Obregia, nu e secție fără studii clinice, iar medicii câștigă enorm. Spitalul 9 din București, un fel de El Dorado al „experimentelor” pe creier. România, Republica Moldova, Ucraina, Polonia, India sau Taiwan nu sunt nici pe departe în top zece destinaţii turistice ale lumii, dar sunt printre cele mai căutate ţări de către testerii de medicamente.", arată un reportaj al ziarului Evenimentul Zilei  din mai anul acesta.