Berlinul se pregătește de legalizarea marijuanei! Asta am citit recent, nu-mi amintesc exact detaliile știrii și nici de când anume se va întâmpla și în baza cărui act normativ. Este însă vizat modelul Olandei, care permite comercializarea acestui soi de cânepă în scopuri recreative în locurile special amenajate. Lucru care aduce valuri, valuri de turiști în țara lalelelor, probabil mai numeroși chiar decât cei ce doresc să experimenteze numai puțin celebrele tentații ale „cartierului roșu“ din Amsterdam. Nu sunt deloc convins că locuitorilor din acest oraș le place faima mondială pe care le-o aduc drogurile ușoare și prostituția. Sunt sigur însă că ei apreciază standardul de viață pe care îl oferă orașului banii scoși din asemenea activități. Capital a mai adus în dezbatere tema cânepei cu virtuți recreative ca posibilă soluție de relansare economică.

De altfel, publicații prestigioase precum „The Economist“ sau personalități precum George Soroș susțin deschis acest tip de inițiativă. Cu argumente documentate și extrem de serioase. Avem, mai întâi, costurile incriminării celor care încalcă legea fumând câte un joint, tot aparatul polițienesc și judecătoresc ce-și pierde vremea cu prinderea și trimiterea în judecată a infractorilor. Apoi, costurile detenției atunci când aceasta survine procesului. În plus, există beneficiile de natură economică pe care statul le-ar obține din taxa pe profit și TVA în mod direct și chiar banii veniți în mod indirect prin creșterea fluxului de turiști către România. Pe celălalt taler al balanței, ca element de risc, specialiștii nu au putut identifica decât faptul că utilizarea marijuanei în scop recreativ poate reprezenta poarta de intrare către consumul de droguri de mare risc. Deși acest lucru nu a fost niciodată documentat științific cu adevărat. Pe lângă chestiunile care privesc canabisul, trebuie spus că există numeroase beneficii care decurg din cultivarea cânepei ca plantă tehnică. Respectiv utilizarea ei pentru realizarea de materiale textile. Doar că nimeni nu încurajează acest lucru de teamă că ar putea avea probleme cu autoritățile din cauza faptului că soiurile de cânepă cam seamănă între ele și e greu de spus care-i bună de fumat și care-i utilă doar pentru îmbrăcat.

Nu insist aici cu mai multe argumente în favoarea legalizării fiindcă nu doresc să fiu etichetat drept un susținător fără echivoc al unei asemenea măsuri. Sunt sigur însă că o dezbatere pe tema dată ar putea fi cel puțin la fel de utilă precum cea despre exploatarea aurului cu cianuri sau despre gazele de șist. Până la urmă, este nevoie de o abordare curajoasă pentru relansarea economică. Soluții deja cunoscute  nu vor putea produce schimbări spectaculoase. Este greu de schimbat un status quo fără a fi provocate modificări importante de paradigmă. Tocmai asemenea lucruri cred că se așteaptă de la tinerii din clasa politică. Cei care au fost pregătiți pentru funcții în administrație în detașamentele de pionieri au reușit deja să ne dezamăgească, fie și numai prin prestația întâiului mincinos al țării. Nu-l mai numesc aici, știți dumneavoastră cine este. Și sunt convins că se știe și el însuși.

CLAUDIU ȘERBAN,
director editorial

"Acest articol a apărut în ediţia print numărul 38 a revistei Capital din săptămâna 23 -29.09.2013"