Vineri, premierul ungar Viktor Orban a declarat la postul public de radio că Executivul poartă discuţii vizând răscumpărarea de către stat a unui număr de şase-şapte companii de utilităţi privatizate în trecut.

Premierul ungar nu a dorit să dezvăluie numele companiilor vizate dar a precizat că societăţile de distribuţie a apelor şi de tratare a apelor reziduale vor fi şi ele afectate.

Viktor Orban a declarat că Guvernul ungar elaborează în prezent legislaţia privind transformarea companiilor de utilităţi în companii non-profit fiind posibil ca actul normativ să fie aprobat de parlament înainte de alegerile legislative din primăvara anului următor. Orban a dat drept exemplu cazul Danemarcei unde companiile private de termoficare sunt obligate să reinvestească profiturile lor.

Giro-Szasz susţine că în multe state din Europa Occidentală unde judecătorii de pe piaţă decid să-şi vândă participaţiile şi statul ia în considerare intrarea în sectorul utilităţilor, ‘cele două idei se combină’.

‘În timpul perioadei comuniste, aceasta era într-adevăr numită naţionalizare, dar în acest caz nu putem vorbi de expropriere’, a afirmat oficialul de la Budapesta.

Guvernul Ungariei a redus tarifele la gaze naturale, electricitate şi servicii de termoficare cu 10% începând de la 1 ianuarie 2013 şi intenţionează să aplice o nouă reducere în luna noiembrie, ceea ce va conduce la reducerea cu 20% a facturilor la utilităţi plătite de consumatorii ungari.
Sursa: Agerpres