Luna viitoare intră în vigoare legea nr. 250, menită să stimuleze ocuparea forței de muncă și să prevină fenomenul marginalizării sociale. De pe urma noilor prevederi, cel mai mult au de beneficiat șomerii de lungă durată, categorie care și-a îngroșat masiv rândurile de la începutul crizei și până acum și care este pentru prima oară definită ca atare de legislația autohtonă (pe scurt, drept persoanele aflate în șomaj de peste un an). Favorizați sunt și șomerii indemnizați, care, prin noul document, își pierd alocația doar dacă reușesc să se angajeze pe perioadă nedeterminată sau cu contract temporar, dar de peste 12 luni.
Stimulentele scad cu aproape 40%
Nu doar șomerii au de câștigat de pe urma noii legi, ci și Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă: conform noilor norme, „pentru contribuțiile de asigurări sociale obligatorii, stabilite și acordate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere“. Cu alte cuvinte, instituția are dreptul de a întârzia achitarea indemnizațiilor către șomeri pe termen, practic, nelimitat, fără riscul de a fi penalizată. În schimb, contribuabilii sunt sancționați în cazul în care nu-și plătesc taxele la timp: astfel, un alt articol al textului de lege amintește că „în cazul neachitării contribuțiilor, a majorărilor de întârziere și a penalităților, se aplică măsurile de executare silită. Așadar, instituțiile publice își arogă (în acest caz, chiar prin lege) dreptul de a nu achita penalități în cazul întârzierilor, în schimb contribuabilii sunt sancționați pentru orice zi de întârziere.
Dacă pentru șomeri și instituții publice noua lege este favorabilă, pentru firme ea reprezintă un pas înapoi, raportat la normele în vigoare până acum. Astfel, dacă înainte angajatorul primea o subvenție de câte un salariu minim brut pe țară pentru recrutarea unui absolvent de ciclu gimnazial, de 1,2 salarii, în cazul unui absolvent de liceu, și de 1,5, pentru absolvenții de facultate, acum cifrele au rămas la același nivel, însă salariul mediu brut (de 800 de lei, în momentul de față) a fost înlocuit de indicatorul social de referință, în valoare de doar 500 de lei. Același tipar se repetă și în cazul companiilor care angajează șomeri de peste 45 de ani, acestea urmând să primească la schimb 500 de lei, față de 800 de lei, înainte. În schimb, în cazul recrutării persoanelor cu handicap, legea rămâne nemodificată, angajatorul urmând să primească lunar, timp de un an, un salariu minim brut pentru fiecare angajat din această categorie.
Guvernul vrea să sprijine angajarea șomerilor. Sau nu?
25 septembrie 2013, 22:20
Ultima modificare în 26 septembrie 2013, 01:20
Pentru a stimula piața muncii, Guvernul a anunțat noi beneficii fiscale pentru firmele care angajează persoane „defavorizate“. Doar că reglementările nu vin mai deloc în ajutorul companiilor, ci doar al unor şomeri și, culmea, al instituției care gestionează fondul de șomaj.
Etichete: guvern,
someri
Publicat in categoriile: HR
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: HR
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Facultatea se scumpește și anul acesta: taxe mai mari în medie cu 500 de lei
- Ministerul Educaţiei vrea să înlocuiască lecţiile tipărite cu e-book-urile. O fantezie de 100 de milioane de euro, în timp ce unele şcoli sunt în paragină
- Ministrul pentru IMM-uri vrea creşterea cifrei de şcolarizare în şcolile de meserii
- Angajatorii, mai prudenţi cu bonusurile salariale anul acesta
- Sectorul de activitate cu cea mai mare cerere de forță de muncă în ultimii cinci ani
- Optimism: peste jumătate dintre studenții români cred în oportunitățile lor legate de o carieră internațională
- Ce trebuie să știe și pe câți bani muncește un om care face shaorma
- Angajatorii, „pe loc repaus” până la sfârșitul acestui an
- Sesiunea a doua: Doar 21,5% dintre elevi au luat bacalaureatul. Nicio medie de 10
- Speak English? Răspunsul care valorează milioane de euro