Potrivit datelor Executivului, prin această Hotărâre sunt specificate elementele principale ale aspectelor de mediu în relaţie cu măsurile şi condiţiile necesare realizării Proiectului şi ulterior, în perioada funcţionării noilor obiective. De asemenea, sunt subliniate măsurile destinate îmbunătăţirii răspunsului centralei nucleare în cazul unui accident sever, măsuri rezultate în urma evaluărilor tip ”Teste de stres” solicitate de Consiliu European şi Comisia Europeană pentru toate centralele nucleare din UE după accidentul de la Fukushima.
Nuclearelectrica a anunţat, la finele lui august, că va renegocia cu compania italiană Enel şi cu ArcelorMittal Galaţi acordul de investiţii pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, potrivit unei decizii a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) Nuclearelectrica, aprobate în şedinţa din 22 august. Renegocierea este necesară pentru încheierea unui act adiţional, al şaselea, la acordul de investiţii.
La Cernavodă sunt funcţionale, în prezent, două reactoare nucleare, care asigură în total circa 20% din energia generată la nivel naţional.